open-navfaktor-logo
search
Prenose je životinje
U Crnoj Gori se pojavila opaka bolest, rizične grupe djeca i osobe sa slabim imunitetom
Bolest je, kako su kazali iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne bolesti, otkrivena i u Podgorici, Baru i Ulcinju
12.11.2019. u 17:33
get url
text

Parazitsko oboljenje lajšmanioza (Leishmaniosa), koju prenose komarci, pojavilo se i u Kolašinu. To oboljenje je smrtonosno za pse, koje je neophodno uspavati kada se otkrije ova bolest, a rizične grupe kod ljudi su deca i osobe sa slabim imunitetom, pišu Dnevne novine, prenosi RTS

 Bolest je, kako su kazali iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne bolesti, otkrivena i u Podgorici, Baru i Ulcinju.

Veterinar iz Kolašina Saša Drljević objašnjava da je lajšmanioza parazitsko oboljenje, koje se prenosi između životinja i sa životinja na ljude pomoću pješčane mušice, zbog čega se oboljenje javlja u toplijim krajevima.

Prvi znaci bolesti kod pasa su tromost, apatičnost, gubitak apetita i mršavljenje. Kad se bolest razvije, zahvata prvo oči i kožu oko očiju, ušiju i nosa, po koži se stvaraju upalni plitki čvorići, čest je gubitak dlake oko očiju, na vratu i repu, a koža može biti sa srebrnobijelim ljuspama, rekli su iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne bolesti. 

Za sada, kako navode, ne postoji potpuna zaštita pasa. Vakcine i lijekovi za prevenciju infekcije ne postoje.

Za smanjenje rizika od prenosa uzročnika lajšmanioze kod pasa potrebno je životinje redovno štititi od insekata adekvatnim sredstvima, tretirati, ukoliko je moguće, prostor u kojem boravi pas odgovarajućim insekcitidima, obezbediti psu smeštaj u zatvorenom prostoru tokom noći i slično.

U slučaju sumnje, kako kažu, obavezno se obratiti nadležnoj veterinarskoj ambulanti koja će izvršiti pregled i ispitivanje psa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.