open-navfaktor-logo
search
Institut za javno zdravlje
U Crnoj Gori 160 pozitivnih, 40 osoba se zarazilo na sahrani u Ulcinju
U Crnoj Gori je danas potvrđeno još 16 slučajeva oboljevanja od koronavirusa čime se broj oboljelih popeo na 160, a novih slučajeva je najviše u Podgorici 10.
03.04.2020. u 12:51
get url
text

- Samo jedna sahrana u Ulcinju rezultirala je sa 40 inficiranih. Nepoštovanje mjere da se ne ide iz jednog grada u drugi je rezultiralo klasterom koji imamo u jednom selu. Nepoštovanjem mjere da se ne putuje u inostranstvo u vrijeme kada uveliko kreću epidemije u zemljama u okruženju, imamo klaster od 30 ljudi, drugi od oko 20 - kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša na redovnoj konferenciji za novinare.

On je naveo da je nepoštovanje prijedloga da se ne održavaju masovni skupovi, kao što je vjerski skup u Doljanima, rezultiralo klasterom zaraženih.

- Mi sada imamo preko 100 inficiranih na taj način. Da je to poštovano, mi bismo govorili o šezdeseatk inficiranih, a ne 160 - kazao je Mugoša.

On je dodao da je epidemiološki nadzor pojačan na Vrelima Ribničkim, romskom naselju nadomak Podgorice, gdje je jučer otkriven prvi slučaj oboljenja od koronavirusa, te da su brzo reagovali i preduzeli sve potrebne mjere.

- Moramo tamo pojačati naše napore, ali sve ćemo uraditi u našoj moći da se spriječi širenje bolesti i zato smo stavili u samoizolaciju ljude koji su nastanjeni u toj zgradi - istakao je Mugoša.

On je apelovao da se ne stigmatizuju pacijenti.

- Niko nije kriv što se inficirao - kazao je Mugoša.

Istakao je da između 10 i 15 posto pacijenata nije imalo simptome, a nosioci su virusa.

Šefica operativnog štaba Vesna Miranović je rekla da će grupa crnogorskih državljana doći iz inostranstva i u ponedjeljak, a danas treba da stignu iz Frankfurta.

Ona je saopćila da se u karantinima nalazi 940 osoba, te da danas očekuju novu grupu crnogorskih građana koji dolaze iz Frankfurta.

- Imamo jedan najavljeni dolazak u ponedjeljak. Imamo dolazaka i preko Dobraova, Debelog brijega. Tu se intenzitet ne smanjuje, naprotiv. To su pojedinačni dolasci koji nisu najavljeni preko amabasada i prave nam određeni problem, ali ni u jednoj situaciji nismo ostavili građane bez adekvatnog zbrinjavanja. Moraju se obraćati ambasadama da bi pratili naredbe - kazala je Miranović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.