open-navfaktor-logo
search
Objavljen izvještaj
U crkvama u Francuskoj 216 hiljada djece bilo žrtve seksualnog zlostavljanja
U crkvama u Francuskoj od 1950. godine 216 hiljada djece bilo je žrtve seksualnog zlostavljanja, utvrđeno je izvještajem Nezavisne komisije za istraživanje zloupotreba seksualne prirode u crkvama (CIASE)
05.10.2021. u 11:16
get url
text

Predsjednik komisije Jean-Marc Sauve je, govoreći o detaljima izvještaja na kojem je rađeno dvije i pol godine, kazao da je utvrđeno da je 216 hiljada djece bilo seksualno zlostavljano.

Iznio je i podatak da je seksualno zlostavljanje u više od 60 posto slučajeva imalo ozbiljne implikacije na privatni život žrtava.

Sauve je naveo da Katolička crkva nije preduzela neophodne korake s ciljem sprečavanja seksualnog zlostavljanja i pozvao crkvu da preuzme odgovornost.

Saopćio je i podatak da broj svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu u periodu od 1950. godine varira između 2.900 i 3.200.

Rekavši da se o seksualnim zlostavljanjima u crkvama šutjelo do 2000-ih godina, Sauve je podsjetio i na podatak da je u francuskom društvu ukupno 5,5 miliona osoba bilo žrtvom seksualnog nasilja u djetinjstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.