open-navfaktor-logo
search
Energetska revolucija
U Čileu prave prvu fabriku za prizvodnju goriva iz zraka i vode
U Punta Arenasu, u čileanskoj regiji Magallanes, startup Highly Innovative Fuels (HIF) uspostavlja, kako naziva, objekat prve takve vrste za koji se nada da će biti početni korak na putu ka energetskoj revoluciji.
04.04.2022. u 09:16
get url
text
Fabrika u Čileu

HIF-ov projekat "Haru Oni", na lokaciji od 3,7 hektara, vrijedan 55 miliona dolara, namijenjen je demonstriranju održivog komercijalnog procesa za pretvaranje vjetra, vode i zraka u sintetička goriva koja se mogu koristiti za napajanje svega, od automobila do brodova do aviona, uz smanjenje emisije ugljika.

Sastoji se od vjetroturbine, sistema za hvatanje ugljika i postrojenja za koje kaže da su u stanju proizvesti 130.000 litara goriva godišnje. Projekat je još u izgradnji, ali bi trebao postati operativan kasnije ove godine i početi proizvoditi sintetički benzin.

Za proizvodni proces HIF-a koristi struju proizvedenu od vjetra za razdvajanje vode na vodonik i kisik kroz proces koji se naziva elektroliza. U međuvremenu, ugljen dioksid se hvata iz atmosferskog zraka i industrijskih izvora. Vodik se kombinuje sa ugljen dioksidom i sintetizira u e-goriva.

Meg Gentle, izvršni direktor HIF USA, rekla je da se proces može koristiti za stvaranje svih vrsta svakodnevnih goriva, uključujući metanol, propan, benzin i mlazno gorivo, koje se mogu koristiti standardnim motorima bez modifikacija.

- U suštini, sve što bi se moglo rafinirati iz sirove nafte moglo bi se napraviti i na ovaj način - rekla je ona.

Vodik koji će HIF koristiti poznat je kao "zeleni" vodik koji se proizvodi iz obnovljivih izvora, za razliku od "sivog" vodika dobijenog iz fosilnih goriva, ili "plavog" vodika, koji koristi neobnovljive resurse.

HIF opisuje svoja e-goriva kao ugljično neutralna jer njihovo sagorijevanje oslobađa isti ugljen dioksid koji je zarobljen u procesu proizvodnje. Gentle je proces uokvirio kao "sistem reciklaže CO2", piše CNN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.