open-navfaktor-logo
search
Layola Univerzitet
U Chicagu obilježen Dan nezavisnosti BiH: Emotivan govor Ahmeta Sejdića, šta je poručio Abdulah Sidran
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proslavljen je u Chicagu, na prestižnom Layola Univerzitetu.
02.03.2020. u 12:23
get url
text

Omladinska grupa organizovala je događaj o kojem će se dugo pričati, a na kojem su prisustvovali građani BiH koji godinama žive i rade u Americi, ali i Elvir Resić, generalni konzul BiH u Chicagu, te gosti govornici, akademik Abdulah Sidran i Ahmet Sejdić, bivši komandant 1. Višegradske brigade.

Nakon interpretacije himne Bosne i Hercegovine i SAD-a prisutnima su se obratili voditelji programa.

{$galerijaFotografija}

Na početku programa istaknuta je važnost očuvanja jezika i tradicije, te je predstavljen i novi projekat omladinske grupe pod nazivom "Vote BiH 2020", a prisutnima je objašnjen sam proces registracije, šta je potrebno za registraciju, ali i samo glasanje na predstojećim izborima u BiH.

Jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo jeste nedovoljan broj bošnjačkih predstavnika na svim nivoima vlasti u RS-u, a kroz primjere je slikovito prikazano pravo stanje povratnika u manji bh. entitet.

Generalni konzul Resić se obratio prisutnima, prisjetio se dešavanja 90-tih godina, prvih dana nakon referenduma, te tako napravio uvod za bivšeg komandanta Sejdića koji je održao emotivan govor. Akademik Abdulah Sidran govorio je o skromnosti generala Sejdića, te izrecitovao pjesmu koja je napisana u Veneciji 1993. godine na festivalu, nakon čega se Sidran vraća u Bosnu.

Pred sami kraj prisutni u velikoj sali Layola Univerziteta imali su priliku da premijerno pogledaju kratki film od 10 minuta pod nazivom "Castels" , nakon čega je omladinska grupa izašla na binu te simboličnim majicama sa natpisom "VOTE BIH" prenijela jaku poruku svim prisutnim.

Voditeljica programa još jednom je skrenula pažnju na bh. zajednicu u Americi kojoj je potrebno da se aktivira više nego prethodnih godina, te da se registruju i glasaju, kako na Općinskim izborima u BiH, tako i da bh. dijaspora sa američkim pasošem glasa na Predsjedničkim izborima u SAD-u.

Velike zasluge za obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Chicagu imaju: Ahmedin Špiodić, Almira Vajzović, Amina Ahmetović, Asja Omeralović, Azra Atić, Haris Džubur, Irfan Poljak, Jasmin Mehinović, Lejla Ošijan, Majda Jakupović, Melina Sivac, Nermin Dračić, Semir Delić, Zehra Halilić, Adela Isović...

U Chicagu obilježen Dan nezavisnosti BiH, 02.03.2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.