Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i v.d. federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo i kantonalni ministar za boračka pitanja Edin Aganović.

Izgrađeni objekat posvećen komandantu Zaimu Imamoviću već nekoliko godina svjedoči o njegovoj hrabrosti u općini Trnovo koja je prepoznala značaj izgradnje spomen-obilježja i u Goraždu. U ove svrhe bit će izdvojeno 90.000 KM, što je većina novca potrebnog za realizaciju projekta, a gradnja spomenika planirana je u centru grada, u ulici koja nosi ime legendarnog komandanta.

- Kao načelnik Trnova uvijek sam osjećao neku odgovornost ne prema Goraždu, već prije svega prema Zaimu Imamoviću, čovjeku koji je dobar dio svog života odnosno rata 1992 – 1995. proveo u općini Trnovo na čijoj teritoriji je i poginuo. Osjećam odgovornost kao načelnik, ali i svi borci Prve bošnjačke  brigade prema tom čovjeku, jer znamo kako se sve dešavalo i da je Zaim poginuo pored našeg komandanta, jer su bili metar jedan od drugog, jedan je ranjen drugi je poginuo – kazao je načelnik Trnova Ibro Berilo.

Naglasio je da je ova lokalna zajednica projekat izgradnje spomenika spremna potpuno finansirati, ukoliko se ukaže potreba za tim.

- Sada smo po ovom sporazumu planirali 90.000 KM ali ako tender bude i više mi ćemo ga sami isfinansirati jer to je naš odnos prema Zaimu Imamoviću, da pokažemo da mi iz Trnova ne gledamo gdje su granice općine, nego gdje je granica BiH – kazao je Berilo, uz napomenu da svake godine iz budžeta ova lokalna zajednica izdvaja 500.000 KM pomoći drugima.

On je mišljenja da svi trebaju više raditi zajedno ne samo na ovakvim već i drugim projektima, u interesu građana i boračke populacije.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović uz zahvalnost ovoj općini koja je prepoznala značaj projekta, najavio je da će on uskoro biti prezentovan javnosti.

- Spomen-ploča je postavljena 2009. godine, a kasnije projekat koji je napravljen 2013. ili 2014. nikada do danas nije realizovan. Izgradnja spomenika Zaimu Imamoviću u Trnovu je završena prije nekoliko godina, i hoću da vjerujem da moji prethodnici u Goraždu to nisu uradili samo zbog finansijskog aspekta – istaknuo je on.

Napomenuo je da je idejni i izvedbeni projekat Gradu Goraždu donirao goraždanski arhitekt Haris Šalo te da je on drugačiji od prvobitno planiranog.

- Neće doći do narušavanja ambijenta sa zelenilom i drvećem i stvorit će se još ljepši prostor gdje ćemo svi, uključujući i roditelje sa djecom, moći boraviti tu i govoriti o komandantu Zaimu Imamoviću i svim saborcima. Mislim da se kao grad i kanton možemo malo i postidjeti, da 26 godina gradimo spomenik legendarnom komandantu. Za pohvalu je da će i centralni spomenik ispred zgrade kantonalnih institucija konačno biti završen, kako bi i ljudi koji dođu mogli da se upoznaju sa herojskom odbranom Goražda na koju smo jako ponosni – podvukao je Imamović.

Projekat izgardnje spomenika procijenjen je na 100.000 KM, ali tačan iznos, prema riječima gradonačelnika Imamovića, bit će poznat nakon okončanja potrebne procedure. Naglasio je da će radovi početi nakon usvajanja gradskog budžeta  i izbora najpovoljnijeg ponuđača te izrazio nadu da će biti otvoren uz 18. septembar - Dana oslobođenja Goražda i BPK.