open-navfaktor-logo
search
Nakon akšam-namaza
U Carevoj džamiji u Sarajevu proučeni tevhid i hatma za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji
U Carevoj džamiji u Sarajevu večeras su proučeni tevhid i hatma dova pred duše žrtava stradalih u razornim zemljotresima koji su se dogodili na području Turske i Sirije, javlja Anadolija.
09.02.2023. u 19:33
get url
text

U organizaciji Muftijstva Sarajevo, imami s područja Medžlisa islamske zajednice Sarajevo nakon akšam-namaza proučili su tevhid i hatma dovu pred duše stradalih u zemljotresu, nakon čega se prisutnima kratko obratio i muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus.

 

- Mi, kao vjernici kad doživimo iskušenje koje su ovih dana doživjeli naša braća i sestre u Turskoj i dijelovima Sirije i mi koji volimo našu braću najprije na ovo kažemo: Nema snage i moći osim Allahove dž.š. Kao vjernici znamo da sve dolazi od Gospodara svjetova - kazao je ef. Grabus te je Allahu dž.š. uputio dovu da muslimane sačuva od teških iskušenja.

- Zato smo se sastali večeras. Htjeli smo da se emocionalno povežemo s našom braćom u Turskoj. Ovo je teško iskušenje ne samo za našu braću i sestre u Turskoj nego za sve nas. Mi kao vjernici smo jedno tijelo i naša braća u Turskoj su više puta pokazivali emocionalnu povezanost s nama - rekao je ef. Grabus.

Vjerskom programu su prisustvovali i ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić i brojni vjernici.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je veliku humanitarnu akciju za pomoć narodu Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom pod nazivom "Humanitarna akcija Islamske zajednice narodu Turske i Sirije: Od Bošnjaka s ljubavlju".

Poziv građanima da se odazovu na ovu akciju uputio je posebno i reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Islamska zajednica će, također, u petak, 10. februara, nakon džuma-namaza, organizirati i sergiju za pomoć narodu Turske i Sirije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.