open-navfaktor-logo
search
Na nedjeljnoj misi
U Burkini Faso 14 mrtvih u napadu na crkvu
Identitet napadača još nije poznat, kao ni motivi napada. Britanski BBC je javio kako je naoružani muškarac upao u crkvu i otvorio vatru na ljude
02.12.2019. u 08:12
get url
text

Najmanje 14 osoba, među kojima i tinejdžeri, ubijeno je u oružanom napadu na crkvu na istoku Burkine Faso tokom nedjeljne mise, potvrdio je neimenovani sigurnosni izvor. Identitet napadača još nije poznat, kao ni motivi napada, a svjetski mediji pišu kako je do napada došlo u regiji Est, na istoku Burkine Faso.

Riječ je o regiji koja je prošle godine bila na meti napada grupa povezanih s terorističkim gupama Al-Kaida i ISIL. Britanski BBC je javio kako je naoružani muškarac upao u crkvu i otvorio vatru na ljude. Napad se desio dok su vjernici bili na nedjeljnoj misi u crkvi u Hantoukouri.

Najmanje 37 osoba ubijeno je početkom mjeseca u napadu na konvoj rudara, također na istoku zemlje. Napad se dogodio na putu između Gourma i Tapoa, a meta napada bili su radnici kanadskog rudnika zlata SEMAFO. Burkina Faso je poprište sigurnosne krize koja se ogleda u sve intenzivnijim terorističkim aktivnostima. Više od 600 osoba je ubijeno u terorističkim napadima u protekle četiri godine.

Od ukupno 13 pokrajina u sedam je od početka ove godine na snazi vanredno stanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.