open-navfaktor-logo
search
Neuspjeh u formiranju vlade
U Bugarskoj u oktobru prijevremeni izbori
Nakon što je Bugarska socijalistička partija (BSP), koja nije uspjela formirati vladu u Bugarskoj, 18. jula vratila mandat predsjedniku Rumenu Radevu, u oktobru će se u zemlji održati prijevremeni opći izbori, javlja Anadolu Agency (AA).
28.07.2022. u 11:05
get url
text
Rumen Radev

Nakon što je čelnica BSP-a vratila mandat za formiranje vlade, Radev je izjavio da je zemlja na putu prijevremenih izbora te da je najgore naslijeđe četverostruke koalicijske vlade premijera u ostavci Kirila Petkova haos u energetskom sektoru.

Radev je istakao kako će dati rok od sedam dana za nastavak rada prije raspuštanja parlamenta i zatražio da se imenuje predsjednik Državne regulatorne komisije za energiju i vodu (KEVR), koja prati cijene prirodnog plina i drugih goriva u zemlji.

Čelnica BSP-a Kornelija Ninova također je izjavila da su pokušali spriječiti održavanje prijevremenih izbora u zemlji u kriznom okruženju, ali da u posljednjih 10 dana nisu naišli na podršku parlamenta.

Napominjući da je predsjednik Radev političar koji najviše kritikuje vladu u ostavci, Ninova je kazala:

- Svakako ne mogu prihvatiti optužbe za stvaranje haosa u energetskom sektoru.

U ovom slučaju Radev mora raspustiti parlament, odrediti datum prijevremenih izbora i formirati privremenu vladu koja će vladati zemljom do formiranja sljedeće vlade.

Koalicijska vlada Kirila Petkova, kopredsjednika stranke Nastavljamo s promjenama (PP), najveće grupe u bugarskom parlamentu, ostala je na vlasti samo šest mjeseci.

VEZANI TEKST - Pala vlada u Bugarskoj

Vlada Petkova, koji nije mogao dobiti povjerenje u parlamentu, podnijela je ostavku nakon što se stranka komičara Slavija Trifonova Postoji takav narod (ITN), jedan od koalicijskih partnera, povukla iz koalicije.

Prema Ustavu Bugarske, predsjednik mora povjeriti dvjema najvećim političkim snagama u parlamentu, a zatim još jednoj stranci, formiranje vlade prije raspisivanja prijevremenih izbora.

U tom procesu PP i stranka Građani za europski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova, koja ima drugu najveći klub u parlamentu, nisu uspjeli formirati vladu.

U Bugarskoj, gdje su prošle godine tri puta održani opći izbori, građani će ponovno izaći na izbore u prvoj polovini oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.