open-navfaktor-logo
search
BPK Goražde
U budžetu za 2022. planirano deset hiljada, a poslodavci traže pola miliona maraka pomoći
Ekonomsko-socijalno vijeće Bosansko-podrinjskog kantona Goražde podržalo je Nacrt budžeta za 2022. godinu od 40 miliona maraka, ali se ne slaže što je za podršku privredi planirano samo 10 hiljada maraka.
11.12.2021. u 10:54
get url
text

Adnan Bukva, sekretar Udruženja poslodavaca BPK Goražde, kazao nam je da je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća dogovoreno da se planirani iznos za poticaje privredi mora drastično povećati u budžetu za 2022. godinu.

- Naš zahtjev da se za pomoć u privredi mora osigurati minimalno pola miliona maraka. Najviše od ovog iznosa treba se podijeliti mikro, malim i srednjim preduzećima. Odnosno da se pomogne najugroženijim granama privrede ugostiteljstvu i hotelima. Spomenuta preduzeća neće moći opstati ukoliko ne dobiju značajnu novčanu pomoć naredne godine. Predstavnici Vlade su obećali da će se ova cifra svakako povećati, ali mi ne odustajemo od svog zahtjeva od 500 hiljada maraka - poručuje Bukva.

Nismo dobili čvrsto obećanje od Vlade BPK da će ispuniti naš zahtjev, ali moraju imati na umu da se spase firme i zaposleni koji su trpili i trpe velike štete od pandemije koronavirusa, dodaje Bukva.

- U BPK imamo 180 privrednih subjekata koji su prema obliku organizovanja kao društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), dioničko društvo (d.d.) i zemljoradničke zadruge. Uz to u kantonu radi još 280 obrtničkih firmi, a u ovoj grupi su trgovinske radnje i ugostitelji i oni neće moći opstati bez finansijske pomoći Vlade BPK – ističe naš sagovornik.

Velike kompanije mogu preživjeti i bez novčane pomoći Vlade, a to su pokazali u ovo vrijeme pandemije, kao naprimjer namjenska i metalska industrija, tvrdi Adnan Bukva.

- Ali tekstilna industrija koja se naslanja na autoindustriju (proizvodnja presvlaka), priličan broj radnika ostao je bez posla, ali su odmah pronašli novi posao u firmama u kantonima koji su tražili radnike. Mogu reći da se od početka pandemije povećao broj zaposlenih u našem kantonu, ali je i mnogo radnika dobilo otkaz u ugostiteljstvu jer zbog mjera koje su provođene zbog pandemije nisu radili. Isto se događalo u firmama za prijevoz putnika koji na početku pandemije nisu radili. Kada sve saberemo i one zaposlene koji primaju plaću iz budžeta i ostale firme, u BPK radi oko 7.500 ljudi – kaže Bukva.

U 2020. godini privrednici u BPK Goražde dobili su značajna sredstva od Vlade Federacije BiH i kantonalne Vlade u ukupnom iznosu od 2,9 miliona maraka.

- U 2021. godini u budžetu kantona za pomoć privredi bilo je planirano samo 10 hiljada maraka i tako je i ostalo, sa obećanjem Vlade da će se u Federaciji BiH praviti "koronazakon 2", a to se nije desilo. Samo su obrtnici dobili 150 hiljada maraka, ali je izostala ovogodišnja pomoć privredi – zaključuje sekretar Udruženja poslodavaca BPK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.