open-navfaktor-logo
search
Sistem fiskalizacije
U Brčkom štrajkuju advokati
Nije problem u evidentiranju poreza, svi advokati su poreski obveznici i svi redovno godišnje podnose poreske prijave, nego je problem u samostalnosti, nezavisnosti i kontroli advokatske djelatnosti, kaže Simić
07.12.2019. u 09:42
get url
text

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine već nekoliko mjeseci traje štrajk advokata, koji se ne slažu s uvrštavanjem advokatske djelatnosti u sistem fiskalizacije u ovoj lokalnoj zajednici.

Dok traje njihova borba s vlastima BDBiH, za što imaju podršku entitetskih advokatskih komora, rad brčanskih pravosudnih institucija je otežan, piše Anadolu Agency (AA).

Član Protestnog odbora Mirko Simić u razgovoru za AA je kazao da je Zakon o fiskalnim sistemima BDBiH, s izmjenama i dopunama u oktobru prošle godine, usvojen nestatutarno i suprotno Poslovniku o radu Skupštine ove lokalne zajednice.

-Nije problem u evidentiranju poreza, svi advokati su poreski obveznici i svi redovno godišnje podnose poreske prijave, nego je problem u samostalnosti, nezavisnosti i kontroli advokatske djelatnosti-objasnio je on, dodavši da je međunarodnim aktima i Ustavom BiH regulirano da advokati moraju biti samostalni i nezavisni te da država ne daje advokatima dozvolu za rad, nego to rade advokatske komore.

Gradonačelnik BDBiH Siniša Milić ne vidi nijedan pravno-politički razlog da advokati budu u sistemu fiskalizacije na prostoru ove lokalne zajednice te je naveo da većina zemalja ne prepoznaje takav način fiskalizacije advokatske djelatnosti, ali predsjednik Skupštine BDBiH Esed Kadrić ima suprotan stav.

-Ono što je opasno po Brčko distrikt je što advokatske komore iz entiteta nalažu advokatima u Brčkom da štrajkuju, odnosno da ne rade i time blokiraju rad pravosudne institucije Distrikta i za mene predstavlja sada veći problem primjena propisa iz entiteta na područje Distrikta Brčko, što predstavlja kršenje naloga supervizora i statutarne nadležnosti Distrikta Brčko, obzirom da je advokatura nadležnost Distrikta- naveo je on za AA, dodavši da je nužno formirati advokatsku komoru u Brčkom.

Naglasio je da se Zakon mora primjenjivati te da očekuje od Porezne uprave BDBiH da u tom smislu preduzima mjere za sve one koji ne poštuju Zakon o fiskalnim sistemima.

Portparol Pravosudne komisije BDBiH Dejan Đurović naveo je da se odgađaju sva ročišta u kojima advokati postupaju te da je u pitanju oko 1.200 predmeta.

-Ono što je trenutno najveća posljedica da su građani ti koji ne mogu ostvariti svoja prava. Dakle, u svim predmetima u kojima ih zastupaju advokati, oni u suštini ne ostvaruju svoja prava i ne mogu da izađu pred sud- kazao je on za AA.

Do sada je izneseno više prijedloga o rješavanju ovog problema. Advokati su tražili izuzeće svoje djelatnosti iz sistema fiskalizacije, zatim se na Skupštini našao prijedlog o odgađanju fiskalizacije za advokatsku djelatnost od godinu dana, kako bi se u međuvremenu našlo najbolje rješenje, ali ništa od toga nije prihvaćeno.

-Osnovno pitanje je kako oporezovati advokate? Mi smo rekli da ne bježimo do kontrole i evidencije prihoda. Prijedlog je bio da se izdaju paragon blokovi ili paušalno oporezivanje. Svi poštujemo zakone i čini mi se da smo mi diskriminisani u odnosu na sve advokate u BiH- istakao je advokat Simić, koji je najavio štrajk za 10-ak dana na nivou BiH.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.