open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
U Brčkom cijena brzog testa na koronavirus 160 KM
Vlada Brčko distrikta BiH na vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o utvrđivanju cijena za komercijalno testiranje na covid-19 u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge.
19.08.2020. u 15:18
get url
text

Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da su definirane dvije cijene RT PCR testiranja i to od 160 i 120 maraka, te serološkog testiranja od 40 maraka, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

- Ako se neko želi hitno testirati na covid-19, cijena je 160 maraka i rezultate će dobiti u okviru dva sata, a ako osoba želi dobiti rezultate u okviru 24 sata, cijena je 120 maraka. Odlukom je definirana i cijena za serološko testiranje od 40 maraka po testu. Iako je znatno povećan broj pozitivnih na covid-19, mogu reći da je na određeni način došlo do stabilizacije kada su u pitanju osobe pozitivne na covid-19, što ukazuje da se ipak sve ovo drži pod kontrolom - kazao je Pezerović.

Voditeljica Pododjela za javno zdravstvo dr. Anđa Nikolić kazala je da je cijena testiranja PCR zatvorenog tipa, gdje se rezultati dobivaju u okviru dva sata, na tržištu znatno skuplja u odnosu na otvoreni PCR test i naglasila da će se sva testiranja raditi u Pododjelu za javno zdravstvo.

- Ako neko treba i mora imati rezultate u roku od dva sata, može doći ujutro od 7.30 do 9.30 sati, gdje ćemo uzeti bris i poslati da se test uradi. Nakon toga više neće moći ići brzo testiranje s obzirom na to da samo jedan tim radi na otvorenom i zatvorenom PCR sistemu. Kada se uđe u proces rada na otvorenom PCR sistemu, onda se više ne može raditi na drugom sistemu. Komercijalna testiranja moći će se izvršiti u Pododjelu za javno zdravstvo do 13 sati, gdje se uzimaju brisovi i šalju u laboratorij te će ona biti gotova najkasnije sutradan. Što se tiče serološkog testiranja, ono se može raditi svaki dan do 15 sati - kazala je Nikolić.

Podsjetila je da vikendom Pododjel ne radi i da se tada neće moći obavljati komercijalno testiranje, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.