Od sljedećeg ponedjeljka također se zabranjuje organiziranje svečanosti i proslava u ugostiteljskim objektima na području Brčkog, a svim organizatorima skupova i okupljanja zakazanih u periodu do 20. jula sugerira se da ih otkažu, saopćeno je iz Vlade Brčko Distrikta BiH.

- Ako organizatori ne postupe u skladu sa navedenom naredbom dužni su Štabu za zaštitu i spašavanje Brčko Distrikta dostaviti spiskove svih sudionika okupljanja, radi kasnijeg provođenja mjera u vezi sa ispitivanjem epidemiološke situacije na području Brčkog - ističu iz Vlade.

Privrednim subjektima, koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Brčko Distrikta BiH, nalaže se da svoj rad organiziraju na način da osiguraju fizičku udaljenost u ugostiteljskim objektima na način da za jednim stolom ne mogu sjediti više od dvije osobe, osim ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Navedenim privrednim subjektima također se nalaže da ograničenje ukupnog broja osoba u ugostiteljskim objektima organiziraju na način da je pri ulasku u objekat vidno istaknuta brojčana oznaka koja predstavlja ukupan broj osoba (gosti i zaposleni u objektu) koje mogu biti u objektu u isto vrijeme, a koji se dobije na način da se površina objekta na kojoj se pruža ugostiteljska usluga podjeli sa dva i po.

Navodi se također kako udaljenost muzičara i izvođača od osoba u ugostiteljskom objektu mora biti u razmaku od četiri metra, a razmak između muzičara i izvođača dva metra.

- Zadužuje se Kancelarija gradonačelnika - Inspektorat da započne s pojačanim kontrolama poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko Distrikta BiH u ugostiteljskim i trgovinskim objektima i to na način da kontrolu vrše najmanje dva puta tokom jednog dana istog objekta - ističu iz Vlade Distrikta.

Navedeni Štab također je izdao naredbu da se zaključenje braka na području Brčkog vrši isključivo u službenim prostorijama Vlade Brčko Distrikta BiH, a ceremoniji zaključenja braka, shodno površini prostorije, može prisustvovati ograničen broj ljudi uz pridržavanje mjera i preporuka Štaba u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa.

Ove naredbe stupaju na snagu danom donošenja i objavit će se u "Službenim novinama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju.