open-navfaktor-logo
search
Smrtonosni izbori
U Brazilu Simpatizer Bolsonara nožem izbo pristalicu Lule da Silve
Tokom priprema za ovogodišnje izbore u porastu policičkih tenzija, pristalica brazilskog krajnje desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara je nožem na smrt izbo pristalicu ljevičarskog bivšeg predsjednika Luiza Inasija Lulu da Silvu.
10.09.2022. u 09:00
get url
text

Incident se dogodilo u zapadno-centralnoj državi Mato Grosso tokom svađe oko podrške dvojici kandidata. Bolsonaro zaostaje za Lulom u anketama na izborima, prenosi The Guardian.

Prema policijskom izvještaju o napadu, Rafael Silva de Oliveira (24) ubio je Benedita Cardoso dos Santosa (42) tako što ga je ubo nožem. Osumnjičeni je priveden u policijsku stanicu, gdje je priznao krivicu te je protiv njega podignuta optužnica.

Bivši brazilski predsjednik Lula privukao je gomilu od 50.000 ljudi u akciji prije kampanje u Terezini, Piaui, Brazil, 3. augusta 2022.
godine.

Brazilska predsjednička kampanja počinje usred straha od nasilja.

U razgovoru sa novinarima u Rio de Žaneiru u petak, Lula je prokomentarisao ubode nožem, rekavši da postoji "klima mržnje u izbornom procesu koja je potpuno nenormalna". Lula je također predložio da organi za sprovođenje zakona istraže da li su takvi napadi "naređeni ili vođeni, ili je to politička strategija".

Međutim, nije imao nikakve dokaze koji bi potvrdili njegovu sugestiju, da je riječ o orkestriranim napadima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.