Po njenim riječima, dijete je testirano jučer nakon pojave simptoma.

- Dijete je imalo blaže simptome, kašalj i temperaturu i javili su se u porodičnu ambulantu u Višegradskoj ulici gdje je na preporuku porodičnog ljekara testirano, a rezultati su pokazali da je pozitivno na koronavirus - pojasnila je Bičo.

Naglasila je da u ovom trenutku nije poznat izvor infekcije te se epidemiološka povezanost nastoji utvrditi.

U Goraždu je i jučer potvrđen koronavirus kod još jednog djeteta, koje je bliži srodnik osobe koja je bila pozitivna na koronavirus, a koja je retestirana, a testirani su i njeni ukućani.

- Sada imamo inficirano dvoje djece, u prvom slučaju radi se o porodici koja je od ranije u kućnoj izolaciji, dok je ovaj rezultat od jutros novi slučaj. I ovo dijete je dobrog općeg stanja, nema više ni povišenu tempreturu, tako da sad imamo jedno novo žarište odnosno izvor infekcije na području BPK i slijede testiranja vezana za ovaj slučaj i stavljanje osoba u izolaciju – precizirala je Bičo.

Naglasila je da je proteklih dana izvršen veliki broj testiranja, posebno uposlenih u Kantonalnoj bolnici Goražde.

- Do sada je testirano oko 128 zdravstvenih radnika, posebno nakon pojave infekcije u Kantonalnoj bolnici. Imali smo i testiranja uposlenika Doma zdravlja koji su imali kontakte s inficiranim slučajem i svi su negativni. Do sada je ukupno na podurčju BPK testirano 450 osoba - istakla je dr. Bičo.

Na području BPK Goražde ukupno je 12 osoba inficirano koronavirusom, dok su dvije izliječene. Za danas su najavljena nova testiranja, a u samoizolaciji trenutno su 103 osobe pod zdravstvenim nadzorom.