open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
U BPK pogoršana epidemiološka situacija, od danas pojačan inspekcijski nadzor
Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde pogoršana je epidemiološka situacija, a broj novozaraženih koronavirusom svakodnevno raste.
03.03.2021. u 15:59
get url
text
get url
text

Iz Zavoda za javno zdarsvtvo BPK Goražde potvrđeno je da je trenutno na području kantona 36 aktivnih slučajeva koronavirusa, u izolaciji se nalazi 98 osoba, dok je na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizovano šest pacijenata iz Goražda.

Krizni štab ministarstva zdravstva BPK potvrdio je da epidemiološke mjere ostaju na snazi do daljnjeg te da će, u slučaju pogoršanja situacije, one biti pooštrene.

- I dalje su na snazi mjere koje je donio Federalni krizni štab. One su za sada dovoljne i na svim građanima je da ih poštuju a na nadležnim organima poput kantonalne Uprave za inspekcijske poslove da to kontrolišu. Dakle distanca, maske, ograničenja okupljanja su mjere koje će vjerovatno važiti do konačnog kraja pandemije, mi ćemo kao štab pratiti situaciju i ukoliko bude potrebe spremni smo donijeti i restriktivnije mjere u cilju zaštite stanovništva odnosno sprečavanja širenja COVID-19 – kazao je Eniz Halilović, ministar zdravstva BPK.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije kantonalna Uprava za inspekcijske poslove od danas je počela vršiti pojačani nadzor nad poštivanjem naredbi i preporuka kriznih štabova.

- Pojačani nadzor podrazumijeva i realni i javni sektor kao i građane što znači da će rad inspekcije, s posebnim akcentom na sanitarnu inspekciju, biti organizovan u dvije smjene, kako radnim danima tako i vikendom. Od danas počinje pojačana kontrola posebno u javnom prijevozu, trgovinskim radnjama s akcentom na veće tržne centre, ugostiteljske objekte te privredna društva koja zapošljavaju veći broj radnika - kazao je direktor kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Emko Rizvanović.

Pojačane kontrole najavio je i u svim javnim ustanovama i organima uprave.

- Situacijom na terenu u posljednjih sedam dana nismo zadovoljni ni u jednom od navedenih segmenata nad kojima će se vršiti pojačan nadzor pa stoga apelujemo da se pridržavaju svih mjera kriznih štabova i prilagode poslovanje tim naredbama. Mnogo je bolje da se sami prilagode nego uz nadzor inspekcije – istakao je Rizvanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.