open-navfaktor-logo
search
Poplavile kuće
U Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće, najteže u selu Zalug
Sve raspoložive snage su u pripravnosti, do prestanka opasnosti
13.05.2019. u 19:54
get url
text

Obilne kiše na području općine Bosanska Krupa dovele su do porasta vodostaja rijeka Une i Krušnice, a izlijevanjem manjih potočića poplavilo je selo Zalug.

Kako je za Faktor kazao Kenan Mulalić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bosanska Krupa, Općinski štab civilne zaštite u Bosanskoj Krupi je na vanrednoj sjednici proglasio stanje prirodne nesreće.

- Trenutno je vodostaj još na 244 centimetra i u blagom je porastu. Očekujemo priliv oborina i tokom noći tako da bi se do sutra voda mogla podići još desetak centimetara. Najkritičnije je u mjestu Zalug, te u mjestu Svetinja. Radi se o naseljima koja su u dolini. Većina objekata u tom mjestu je poplavljeno,prvi spratovi, a poplavljene su i putne komunikacije. Stanovništvo se ne može kretati pješke već samo nekim većim automobilima ili terencima.Danas smo obišli to područje i ispitali da li ima stariji, nemoćnih, bolesnih osoba, beba ili trudnica kako bi sutra znali kako reagirati ukoliko bude vanrednih situacija – kazao je Mulalić.

Sve raspoložive snage su u pripravnosti, do prestanka opasnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.