open-navfaktor-logo
search
Manjak na domaćem tržištu
U Bosanskoj Gradišci angažovani radnici iz jugoistočne Azije
U Bosansku Gradišku dolazi sve više radnika iz jugoistočne Azije. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u ovom gradu je izdato 20 radnih dozvola za strane radnike.
18.01.2023. u 08:39
get url
text

- U Bosanskoj Gradišci 2022. godine izdato je 20 radnih dozvola strancima i to deset radnih dozvola za zanimanje tapetar za namještaj, licima iz Indije, a na zahtjev Prima ISG i deset radnih dozvola za zanimanje tesar, armirač i zidar, osobama iz Indije, a na zahtjev Betona - navode iz Zavoda.

Kako su pojasnili u Zavodu za zapošljavanje RS-a, osobe su u dobi od 25 do 40 godina, prenose Nezavisne novine.

Poslodavci ističu da postoji tendencija veće potražnje radnika, ne samo iz Indije nego i drugih zemalja jugoistočne Azije.

- Ono što nam za sada stvara probleme su dozvole koje izdaje Kancelarija za strance, s obzirom na to da je zbog problema s migrantima nastala određena gužva. Ali mi računamo da će ovi radnici krenuti s radom vrlo brzo. Kada vidimo kolika je njihova produktivnost, planiramo i dalje da angažujemo radnu snagu iz inostranstva jer za to postoji objektivna potreba -poručuje direktor kompanije Prima ISG Dragan Marčeta.

U Bosnu i Hercegovinu dolaze radnici iz Indije, Pakistana, Bangladeša.... Prema izvještaju Ujedinjenih nacija za 2022. godinu pod nazivom "Perspektive svjetskog stanovništva", BiH je zauzela prvo mjesto s najvećim smanjenjem broja stanovnika na svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.