open-navfaktor-logo
search
Ohrabrujuće
U Bosansko-podrinjskom kantonu jutros nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronom
Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jutros nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.
03.05.2021. u 13:24
get url
text

Po riječima direktorice kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medine Bičo,  testirana su dva uzorka u Kantonalnoj bolnici Goražde, koji su bili negativni na Covid 19.

-  Trenutno imamo 39 aktivno zaraženih osoba, dok se u izolaciji nalazi 90 osoba. U Covid odjelu Kantonalne bolnice na liječenju su tri pacijenta, dok su na klinici Podhrastovi u Sarajevu smještene četiri osobe iz Goražda. Od početka pandemije oporavilo se ukupno 1.939 osoba, dok je nažalost 77 preminulo od posljedica Covida-19 – precizirala je Bičo.

Navela je da je u protekloj sedmici testirano ukupno 130 osoba među kojima su bile 24 pozitivne.

Istakla je da se epidemiološka situacija u Kantonu postepeno stabilizuje, ali da se građani i dalje trebaju pridržavati mjera koje su na snazi.

- Bilo je okupljanja za prvomajske i vjerske praznike, zabilježene su velike gužve u trgovinskim radnjama. Mnogo je osoba koje su dolazile i iz drugh gradova ili država, tako da zaista moramo biti oprezni i teško je procijeniti da li će doći do pogoršanja situacije. Sve je do nas, jer ukoliko se ne budemo pridržavali mjera, postoji rizik od pojave infekcije u većem broju – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.