open-navfaktor-logo
search
Hemodijalizni centar
U bolnici u Goraždu eskaliralo: Sindikat se buni, ko odlučuje o zapošljavanju?
Nezadovoljni načinom zapošljavanja u Kantonalnoj bolnici Goražde, članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i ove zdravstvene ustanove nastavljaju sa svakodnevnim okupljanjem u krugu bolnice.
17.06.2022. u 21:27
get url
text

Kako je kazao dr. Damir Baždarević, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK, "članovi su nezadovoljni odlukom menadžmenta Kantonalne bolnice da putem konkursne procedure, u Hemodijalizni centar, koji je otvoren krajem aprila, zaposli nemedicinski kadar koji je, kako on tvrdi, nepotreban".

Specijalisti su nasušna potreba

- Već je bilo žalbi na odbijenice prema drugostepenom organu, vjerovatno će se provesti i neki sudski sporovi po tom pitanju. Ono što je nama sporno je zapošljavanje nemedicinskog kadra koji nije neophodan. Približavamo se brojci od 200 zaposlenih, od kojih će svega 25 u bolnici biti doktori. Mislim da menadžment mora povesti računa šta je prioritet. Primjera radi, ako su nam ljekari specijalisti nasušna potreba, što je tačno, onda se trebamo pozabaviti tim, a ne da primamo kurire, portire, koordinatore kvaliteta pravne struke koji nam nisu potrebni. Federalno ministarstvo zdravstva je, po planu, odobrilo devet specijalizacija za ovu godinu, samo je za dvije završena konkursna procedura, ali ni te kolege još nisu počele sa specijalizacijom. Menadžment bolnice jednostavno nije poredao prioritete kako bi to trebalo - navodi Baždarević.

Dr. Damir Baždarević sa članovima Sindikata

Kaže kako se osjeti napetost među uposlenima u Kantonalnoj bolnici Goražde, te da je sve jučer "kulminiralo napadom na subspecijalistu i člana Sindikata od drugog ljekara koji je u menadžmentu bolnice".

- Rekao bih da je situacija u zdravstvenoj ustanovi dosta alarmantna, a jučerašnji napad sasvim sigurno ima veze i sa konkursnom procedurom - navodi Baždarević.

Dr. Essam Cheikh, specijalista urologije, koji prim. dr. Nerminu Kamenica, direktoricu Kantonalne bolnice Goražde, mijenja dok je ona na godišnjem odmoru, dodaje "kako je konkurs još otvoren".

Dr. Essam Cheikh

- Predsjednik Sindikata otvoreno kaže kako Hemidijaliznom centru ne treba portir jer vrata može otvarati medicinska sestra. Oni koji to zagovaraju trebaju znati kako Kantonalna bolnica nije džungla, nego zdravstvena ustanova koja radi prema zakonskim propisima. Zaista ne znam šta se Sindikat ima miješati u konkursnu proceduru kada je to posao Vlade i nadležnog ministarstva koji su ga odobrili. Preporučio bih predsjedniku Sindikata, protiv kojeg je podignuta tužba, da se više miješa u svoj posao koji ne radi kako treba, a konkurse i organizaciju rada ostavi menadžmentu i Upravnom odboru bolnice. Imamo situaciju da neki ljekari, koji su članovi Sindikata, odbijaju i cijepaju naređenja pretpostavljenih. Pitam vas - gdje to ima?! Konkurs je regularan, ali neki su krenuli politički da ga ruše jer su im pojedini političari obećali direktorsku poziciju samo da prave probleme u bolnici - ističe Cheikh i dodaje "kako se Sindikat treba boriti za radna mjesta, a ne da ih obara".

Smeta otvaranje Hemodijaliznog centra

A da politika rukovodi pojedinim uposlenicima koji ovih dana protestuju u krugu Kantonalne bolnice Goražde, mišljenja je i Eniz Halilović, ministar za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice BPK.

Eniz Halilović

- Dr. Baždarević treba se zalagati za prava radnika, a ne odlučivati ko će biti zaposlen u bolnici. Što se tiče radnih mjesta, direktor, menadžment, Upravni odbor bolnice su adrese koje, na osnovu trenutne sistematizacije, odlučuju o neophodnom kadru. Dakle, ako su ta tijela odlučila da je neki kadar potreban, Ministarstvo je na osnovu toga dalo saglasnost. Ne vidim kakve veze s tim imaju sindikati, odnosno njihovi predsjednici - naglašava Halilović.

 VEZANI TEKST - U Goraždu otvoren Hemodijalizni centar: Pacijenti neće više morati putovati u Sarajevo

Kaže kako "ima osjećaj da mnogima ne odgovara što je nakon 20 godina počeo s radom Hemodijalizni centar u Goraždu".

- Sve je krenulo kada je otvoren Hemodijalizni centar, nekima to očigledno nije u interesu. Što se tiče zahtjeva određenih pojedinaca, Ministarstvo će podržati sve ono što je opravdano, ali ono što nije sigurno nećemo. Naša zadaća je da nikada ne dozvolimo da dođe u pitanje isplata plaća zdravstvenim radnicima koja je uvijek redovna - zaključio je Halilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.