Vrijeme ispraćaja i sahrane fra Mirka Jozića bit će naknadno objavljeni.

Na Facebook stranici Župe Vidoši-Svetište Gospe Vidoške objavljeno je da je fra Mirko Jozić, župni vikar u Zoviku, preminuo od posljedica moždanog udara.

Fra Mirko Jozić je rođen 21. januara 1947.godine u Donjem Vukšiću kod Brčkog. Osnovnu školu je pohađao u Ulicama i Bukviku, a gimnaziju u Visokom. Studirao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a diplomirao na Teološkom fakultetu u Ljubljani 1977.godine. Studij filozofije završio je u Sarajevu 1982.godine, a iz oblasti filozofije doktorirao je 1986. na univerzitetu Ludwig Maximilian u Münchenu.

Za svećenika je zaređen 1974.godine. Bio je kapelan u Tuzli od 1974.do 1977. godine, a zatim nastavnik na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom (1986-1988.). Od 1988. godine je radio kao profesor filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Bio je gostujući profesor na Philosophisch-Theologische Hochschule der Franziskaner u Münsteru (1989-1990.), predavač na Institutu za teološku kulturu laika pri Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (1993-1995.).

Vlastite radove i prijevode objavljivao je u Biltenu Franjevačke teologije u Sarajevu, te časopisima Jukić i Dijalog. Po odlasku u mirovinu radio je kao župni vikar u Gornjem Zoviku.

U periodu 2018. do maja 2022. godine fra Mirko Jozić je obnašao dužnost predsjednika HKD "Napredak", podružnica Brčko. Za vrijeme angažmana u "Napretku" dao je nemjerljiv doprinos kulturnom životu Brčko distrikta BiH, a posebno je zapažen njegov rad u organiziranju književnih večeri i likovnih izložbi.

Fra Mirko Jozić je isticao važnost saradnje nacionalnih kulutrnih društava u Brčkom te je na njegovu inicijativu realizirano nekoliko vrijednih zajedničkih projekata brčanskog "Napretka", "Preporoda" i "Prosvjete".