U BKC-u 9. marta: Pozorišnom predstavom dočarat će udar na Republiku Tursku

objavljeno: 08.03.2018. u 13:27

Organizacija "International Youth Beyond Borders" organizirat će međunarodnu platformu u Bosni i Hercegovini kako bi kroz pozorišni program dočarali pokušaj udara na Republiku Tursku i njen narod koji se dogodio 15. jula 2016. godine. 

Platformu će činiti četiri različite etničke grupe, a učestvovat će približno 110 učenika IUS-a, od kojih će ih 30 biti iz Osnovne škole "Isa Beg", od ukupno 75 koji će biti zaduženi u pozorišnoj predstavi.

- Predstava će se sastojati od četiri dijela u kojima će biti Most na Bosforu, Ömer Halis Demir, Aerodrom Recep Tayyip Erdoğan i scene sa trga. Program koji pripremamo četiri mjeseca je pretvoren u dramaturški tekst, koji su za nas napisali prijatelji iz IUS-a. Predsjednik i načelnik naše organizacije i projekta je Yusuf İşler. Dramaturg pozorišne predstave je Rümeysa Bulut a za režiju je zadužen Afrail Mehdiyev. Naš program će uz podršku Ambasade Republike Turske 9. marta sa početkom u 19 sati biti priređen u Bosanskom kulturnom centru (BKC)- istakli su iz organizacije "International Youth Beyond Borders".

Podsjećaju da je na istu temu - 15. juli, nešto ranije bila upriličena i izložba radova učenika Osnovne škole "Isa Beg". Pet umjetnina koje su naslikali učenici, bit će dodijeljeno delegatima programa.

- Cilj našeg projekta je da se poveća bosansko-tursko bratstvo i jedinstvo, kao i da se ovakvi projekti prošire širom cijelog Balkana. Preuzet ćemo voditeljsku ulogu za zaštitu demokratije i ljudskih prava na međunarodnoj platformi. Mi vjerujemo da će program 15. juli koji će se prenijeti novom naraštaju biti osuđen da se ureže u pamćenje i ne zaboravi. Pozivamo se na riječi predsjednika Republike Turske, poštovanog Recepa Tayyipa Erdoğana: "Čovjek jednom umire, a ako ćemo umrijeti, umrimo kao čovjek." U Bosni i Hercegovini predvodimo mnoštvo zaštita za demokratiju i tako ćemo i nastaviti jer, svjesni smo da ne mora značiti da se neće ponoviti zaboravljeni genocidi, nepravde, udari i nepoštivanja ljudskih prava koja su počinjena- zaključili su.