Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham u vezi s napadom na američke baze u Iraku kazala je kako je predsjednik SAD-a Donald Trump obaviješten i da pomno prati situaciju. Grisham je uputila saopćenje nakon što su se pojavile informacije o raketnim napadima Irana na američku bazu u Iraku.

 - Svjesni smo vijesti o napadima na američke baze u Iraku. Predsjednik je upoznat s tim, pomno prati situaciju i u kontaktu je s timom za nacionalnu sigurnost - rekla je Grisham, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Bijeloj kući je, odmah nakon Spomenutih napada u Iraku, počeo sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Pored potpredsjednika Mikea Pencea i ministra vanjskih poslova Mikea Pompea, u Bijelu kuću je došao i ministar odbrane Mark Esper, javljaju američki mediji.

Penceov ured je saopćio kako je o ovom pitanju obaviješten i Kongres. Iranska revolucionarna garda saopćlla je kako je u okviru "operacije osvete" za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija s desecima balističkih raketa gađana zračna baza Ayn al-Asad u Iraku.

Pentagon je saopćio kako je na baze Ayn Al-Asad i Erbil, u kojima su pozicionirani američki vojnici, Iran lansirao više od 12 raketa i da nastoje utvrditi razmjere štete.