open-navfaktor-logo
search
Policija istražuje
U Bihaću teško pretučena trojica migranata, napad bio osveta za prebijanje Bišćanina za vikend
Ukupno četiri osobe zadobile su teže tjelesne povrede nakon dva povezana incidenta, odnosno međusobnih fizičkih sukoba građana Bihaća i migranata u naseljima Založje i Mali Lug, potvrđeno je iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK).
10.02.2021. u 14:48
get url
text

- Prvi incident se dogodio sedmog februara oko tri sata ujutro, kada smo obaviješteni o masovnoj tuči u bihaćkom naselju Založje. Tada su kod 24-godišnjaka iz Bihaća konstatirane teže tjelesne povrede, međutim osim iskaza da je došlo do sukoba mještana i migranata, nismo imali više saznanja - kazao je glasnogovornik Policije USK Ale Šiljdedić.

Drugi sukob za kojeg je policijskom istragom utvrđeno da je povezan sa prvom incidentnom situacijom, evidentiran je dan kasnije.

- Tada nam je prijavljen fizički sukob više osoba u naselju Mali Lug kod Željezničke stanice u Bihaću, nakon kojeg su zbog težih tjelesnih povreda hospitalizirana tri državljanina Pakistana starosti 17, 20 i 26 godina. Operativnim radom na terenu potvrđena je tačnost ovih navoda, te je za sada identificiran jedan od učesnika u drugom sukobu, a radi se o 35-godišnjem muškarcu iz Bihaća - dodao je Šiljdedić.

Šiljdedić je jutros za Faktor kazao kako sukobi migranata i lokalnog stanovništva nisu česta pojava.

- Oni se uglavnom sukobljavaju međusobno unutar kampova. Oni imaju neke svoje sukobe, zbog njihovih nacionalnih ili vjerskih razlika, činjenice da veliki broj njih boravi u skučenom prostoru, zatim frustracije zbog nemogućnosti da ostvare svoje ciljeve i slično. Nema tako često sukoba sa bh. državljanima, a i kada se dese, uglavnom tu postoji neka poveznica odranije, odnosno da su državljani BiH s njima imali neki biznis, podizali novac za njih iz inostranstva, izdavali im prostore, obećavali pomoć pri prelasku granice, organizirali i vršili prevoz, ili zbog djevojaka koje su s njima imale neki kontakt - kazao je Šiljdedić.

FOTO: SCREENSHOT

Dodao je da je u konkretnom slučaju u toku istraga kojom će se utvrđivati okolnosti i motivi ovih sukoba.

Istaknuto je i kako će video snimak, koji se pojavio na društvenim mrežama, pomoći u identifikaciji svih učesnika drugog sukoba i kvalifikaciji krivičnog djela nanošenja teških tjelesnih povreda, a rečeno je i kako se najvjerovatnije radilo o nekoj vrsti osvete za napad u kojem je teško povrijeđen građanin Bihaća.

Prema nezvaničnim informacijama, napad na migrante predvodio je Mirhad Gverić, nakon što je u nedjelju pretučen njegov brat Alvir Gverić.

Mirhad Gverić je, nakon napada, organizirao grupu koja je krenula da "provodi pravdu" u Bihaću uz poruku da ovo vide "oni koji u javnosti brane migrante".

Sve su snimali i snimak jutros objavili na facebooku, ali je on ubrzo uklonjen.

Na snimku se vidi najmanje pet osoba kako šakama, nogama i palicama tuku dvojicu migranata koji mole za pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.