open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
U Bihaću danas novi protesti građana
Stanovnici Bihaća traže da se migranti izmjeste iz bivšeg Đačkog doma u centru grada
21.10.2018. u 08:56
get url
text

Za danas u 10 sati u Bihaću su zakazani novi protesti građana zbog sve većeg priliva ilegalnih migranata u ovaj grad.

Ovo okupljanje predstavlja nastavak sinoćnjih protesta kada se nekoliko hiljada Bišćana okupilo u centru grada, a zatim je jedna grupa njih blokirala željezničku i autobusku stanicu, želeći na taj način spriječiti dolazak novih migranata.

Bišćani su na okupljanju postavili dva glavna zahtjeva. Od MUP-a USK traže da u narednih 48 sati potpuno zaustave dolazak novih migranata, a od državnih institucija traže da u narednih pet dana pronađu novi smještaj za migrante, kako bi se oni izmjestili iz bivšeg Đačkog doma koji se nalazi u centru grada.

Prema tvrdnjama učesnika protesta, od početka migrantske krize broj krivičnih djela je u porastu, a građani se osjećaju nesigurno. Sve više se javljaju slučajevi napada migranata na stanovnike Bihaća, koji uz prijetnju hladnim oružjem pljačkaju stanovnike ovog grada.

Sinoć su demonstranti zaustavili i talgo voz, kao i jedan autobus tražeći migrante, kako bi ih spriječili da uđu u grad. Međutim i voz i autobus su bili prazni, a do demonstranata su došle nezvanične informacije kako su putnici, među kojima je bilo i migranata, izašli ranije.

Povodom dešavanja u Bihaću oglasio se i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, koji je kazao kako FUP prati dalji razvoj situacije, te kako je specijalna jedinica FUP-a spremna spriječiti bilo kakavu eskalaciju.

Prema podacima MUP-a USK, od početka godine u Bihać je došlo više od 10.000 migranata, a samo u posljednja dva mjeseca došlo ih je oko 5.000. Dobar dio tih ljudi se tek u Bihaću prijavljuju domaćim vlastima, što znači da su prošli cijelu BiH, a da ih nijedna agencija nije registrovala ni evidentirala, kazala je za medije portparolka MUP-a USK Snežana Galić.

VEZANI TEKST - Bišćani blokirali magistralni put i autobusku stanicu, traže hitnu sjednicu Vlade

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.