open-navfaktor-logo
search
Kursevi
U BiH veliko interesovanje za učenje turskog jezika
Interesovanje za kurseve turskog jezika koje Institut "Yunus Emre" u Bosni i Hercegovini organizira od 2009. godine, nastavljeno je i u vrijeme pandemije novog koronavirusa.
03.03.2021. u 12:38
get url
text

Kurseve turskog jezika, koje u skladu s epidemiološkim mjerama organizira Institut "Yunus Emre" u Sarajevu, u novom ciklusu pohađa oko 300 polaznika.

Ersin Akbulut, koordinator projekta "Moj izbor je turski", kojeg realizira institut, kazao je kako su časovi u vrijeme pandemije, koja je počela 2020. godine, nastavljeni online. Ove godine, u skladu s odlukama i preporukama nadležnih vlasti, nastava je počela u učionicama.

Akbulut je kazao kako časovima u učionicama u centru prisustvuje oko 240 polaznika, dok online nastavi prisustvuje šezdesetak polaznika iz nekoliko gradova. Podsjetio je kako je u državnim školama u Bosni i Hercegovini, nastava realizirana online putem, te da je u tim školama oko 8.000 učenika izabralo turski kao drugi ili treći strani jezik.

Navodi kako interesovanje za kurseve turskog jezika, kao i časove u sklopu izbornog predmeta u okviru projekta "Moj izbor je turski", raste iz godine u godinu.

- Kako raste interesovanje i broj investicija iz Turske u ovo područje, tako raste i interesovanje za kurseve turskog jezika i časove u državnim školama - rekao je Akbulut.

Dodaje kako interesovanje za turski jezik, uprkos pandemiji, ne opada, naprotiv.

- Primjera radi, u januaru 2021. godine smo pokrenuli časove predstavljanja turskog jezika koji su besplatni i primili smo 600 prijava - naveo je Akbulut.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.