Sporazum je, podsjetit ćemo, potpisan tokom službene posjete tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Pakistanu, a potpisali su ga ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i pakistanski ministar unutrašnjih poslova Ijaz Ahmad Shah.

VEZANI TEKST - Džaferović u Islamabadu: Potpisan sporazum između BiH i Pakistana o vraćanju migranata

Već u novembru je evidentiran pad broja migranata iz Pakistana u BiH u odnosu na prethodni mjesec. Služba za poslove sa strancima je u oktobru registrirala 397 migranata iz Pakistana, dok je u novembru registrirano njih 300, što je pad za 24 posto.

Na efekte Sporazuma o readmisiji na broj migranata iz Pakistana je ukazao i sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Predsjedništvo je iniciralo taj Sporazum i došlo je do smanjenja broja migranata iz te zemlje, jer mnogi od njih smatraju da će sada brzo biti deportirani ako uđu u BiH ili brzo odlaze odavdje – izjavio je Dodik krajem novembra za televiziju N1.

Inače, od 1. januara ove godine do 3. decembra je Služba za poslove sa strancima registrirala 15.643 migranata, a Pakistanci su među najbrojnijim.

Najviše ih je iz Afganistana, njih 4.407, a registrirano je 3.778 Pakistanaca. Iz Bangladeša su stigla 2.732 migranta, 1.396 ih je iz Maroka, a 642 iz Iraka.

U privremenim prihvatnim centrima na području BiH ukupno boravi 7.079 migranata.