open-navfaktor-logo
search
Poražavajuća statistika
U BiH tokom 2020. godine prepolovljen broj optužnica za korupciju
Tokom 2020. godine u Bosni i Hercegovini gotovo je prepolovljen broj podignutih optužnica za krivična djela korupcije, a broj presuda smanjen je za 30 posto, pokazuju podaci koje je Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovini objavio na interaktivnoj mapi procesuiranja korupcije. 
25.08.2021. u 19:24
get url
text

- Ionako porazna statistika borbe protiv korupcije dodatno je pogoršana u godini pandemije, a procesuirali su se uglavnom sitni slučajevi korupcije - navode iz TI u BiH.

Navodi se da je čak 66,6 posto presuda za korupciju završilo uslovnom kaznom, sudilo se nižerangiranim službenicima u javnom i privatnom sektoru, a najveće korupcijske afere ponovo su ostale neprocesuirane.

- Također, zabrinjava i to da se pokretanje istraga i "formiranje predmeta" u tužilaštvima sve češće koristi kao sredstvo za medijsku diskreditaciju političkih protivnika. U cijelom tužilačkom sistemu samo je Tužilaštvo BIH povećalo broj podignutih optužnica i dobijenih presuda, što i nije bilo teško jer su 2019. godine imali samo četiri optužnice i jednu pravosnažnu presudu gdje je optuženi oslobođen - navode iz TI-a.

Iz Transparency Internationala tvrde da zbog sveukupnog stanja sve više pada i povjerenje građana u rad pravosudnih institucija, a od 2016. godine konstantno se smanjuje i broj podnesenih krivičnih prijava.

- S druge strane, konstantno se povećava broj prijava koje su riješene donošenjem naredbe o nesprovođenju istrage, a taj procenat povećan je prošle godine na 60,1posto, što je najviše u posljednje četiri godine.

Ističu i da se previše dugo čeka na tužilačke odluke u slučajevima kada građani ili organizacije civilnog društva podnose krivične prijave. Kod pokrenutih istraga i dalje ostaje visok udio onih koje na kraju budu obustavljene.

Kompletan izvještaj TI BiH o procesuiranju korupcije dostupan je na njihovoj stranici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.