open-navfaktor-logo
search
Sektor za zdravstvo MCPBiH
U BiH stiglo 1.228.690 vakcina; Kojić otkrio koliko je bh. državljana vakcinisano u Srbiji
Do sada je u Bosnu i Hercegovinu putem COVAX i EU4HEALTH mehanizama, donacijom i direktnom nabavkom, stiglo 1.228.690 vakcina protiv COVID-19, računajući i 140.000 doza AstraZeneca vakcina koje su danas u našu zemlju stigle iz Hrvatske, kazao nam je Dušan Kojić iz Sektora za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCPBiH).
16.07.2021. u 19:19
get url
text

Prema posljednjim podacima koje smo dobili iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, ovaj entitet do 9. jula dobio je 428.354 doze vakcina, a prema izvještaju kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, prvom dozom vakcinisano je 162.598, a drugom 98.901 osoba.

VEZANI TEKST - U BiH stiglo 929.970 vakcina, na prvu i drugu dozu potrošeno 499.272: Gdje je završilo više od 400.000?

U entitetu RS dо 12. јulа zdravstvenim ustanovama ispоručenо је 159.320 prvе i 101.050 drugе dоzе vаkcinа, stoji na zvaničnoj stranici Instituta za javno zdravlje RS.

U Brčko distriktu do 14. jula prvu dozu vakcine primilo je 6.716, a drugu 5.115 osoba.

Sredinom prošle sedmice, tačnije 7. jula, iz Ministarstva civilnih poslova BiH dobili smo informaciju da je do tog trenutka u našu zemlju stiglo 929.970 doza i objavili je.

- Da, mi smo tada napravili presjek stanja kada su došle donacije iz Malezije – 50.000 i Mađarske 200.000 doza vakcina koje realno nisu u tako kratkom periodu od 24 sata mogle biti distribuirane na teren prema krajnjim korisnicima – kaže Kojić.

VEZANI TEKST - Donacije Vlade Malezije našoj zemlji: Sinoć stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina

Podsjetimo, vakcine iz Mađarske na Međunarodni aerodrom u Sarajevu stigle su 5. jula, pa možda nisu mogle u tako kratkom roku biti distribuirane po zdravstvenim ustanovama. No, pošiljka sa 50.000 doza Sinovac vakcina iz Malezije u Sarajevo je dopremljena 24. juna uvečer u 20 sati, pa je bilo realno očekivati da se bh. građani prošle sedmice tim vakcinama uveliko vakcinišu.

Na pitanje, šta je sa pošiljkom od 120.000 doza AstraZeneca vakcina, koja je, kao donacija Grčke, u BiH stigla u utorak, Kojić odgovara kako su doze prošle kontrolu u Agenciji za lijekove, pa entiteti i Brčko distrikt uveliko mogu početi sa raspoređivanjem vakcina prema kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, odnosno zdravstvenim ustanovama.

VEZANI TEKST - Nova donacija: U BiH iz Grčke stiglo 120.000 doza AstraZeneca vakcina

- Kada je riječ o vakcinama pristiglih iz Grčke, što se tiče MCPBiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, sve je završeno u roku od 24 sata – ističe Kojić.

Od trenutka ulaska vakcina na teritoriju BiH, Pfizer je, navodi Kojić, najspecifičniji jer u roku od pet sati dolazi do krajnjeg korisnika.

- Spremne su carinske procedure koje se završavaju u najkraćem vremenskom roku. Vozila Hercegovinalijeka ih preuzimaju iz svog centralnog skladišta u Sarajevu, nakon čega kreću prema Mostaru, Banjoj Luci i Brčkom na način da se prati put vakcina u okviru Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH. Kontrolni laboratorij Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u roku od 48 sati maksimalno, izdaje nalaz o kontroli kvaliteta nakon čega vakcina može biti stavljena u upotrebu – objašnjava Kojić.

Zanimalo nas je da li Ministarstvo civilnih poslova BiH raspolaže informacijom – koliko se državljana BiH do sada vakcinisalo van granica naše države?!

Kojić kaže kako je MCPBiH u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, zatražili podatke o broju vakcinisanih naših građana od vlada Srbije i Hrvatske.

- To radimo praktično od onog trenutka kada je naš građanin dobio prvu dozu vakcine izvan BiH. No, mi do ovog trenutka nemamo zvaničnih podataka koliko se državljana BiH vakcinisalo izvan zemlje. Ali iz Srbije nezvanično saznajemo da se do sada u toj državi protiv COVID-19 vakcinisalo oko 25.000 bh. državljana – naglasio je Kojić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.