open-navfaktor-logo
search
Uz mjere zaštite
U BiH otvorena birališta za izbore u Srbiji: U Mostaru jutros mali odziv
 U Srbiji se danas održavaju redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.
21.06.2020. u 10:14
get url
text

U Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu jutros je otvoreno biračko mjesto na kojem državljani te zemlje mogu glasati.

Osim u Sarajevu, glasanje državljanima Srbije je omogućeno u Generalnim konzulatima u Tuzli i Mostaru, Konzulatu u Drvaru, Konzularnim kancelarijama sa sjedištem u Trebinju i Drvaru, te biračkim mjestima u Višegradu, Doboju, Bratuncu, Bijeljini, Zvorniku i Prijedoru.

Izbori se održavaju uz poštivanje propisanih epidemioloških mera, a biračka mjesta otvorena su do 20 sati.

Glasači mogu birati između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri posto.

Mali broj birača ekipa Anadolu Agency (AA) zatekla je jutros prilikom posjete konzularnom predstavništvu Republike Srbije u Mostaru. 

- Iskreno se nadamo da će sve tokom današnjeg dana biti uredu. Birališta ostaju otvorena do 20 sati. Pravo glasa ovdje imaju svi punoljetni državljani Srbije, koji su se do 30. maja prijavili da glasaju po mjestu prebivališta u Bosni i Hercegovini - izjavila je za predsjednica Biračkog odbora u Konzulatu Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč. 

Gužve, kako je kazano, na ovom biračkom mjestu vjerovatno neće biti.

Krizni štabovi izdali su preporuke na osnovu kojih je obavezna zaštitna oprema za sve članove biračkog odbora, dok je biračima preporučeno da je nose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.