open-navfaktor-logo
search
Zvanični podaci
U BiH od januara stiglo više od 22.000 migranata
Razgovarano o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji, a vezano za povećani priliv i boravak migranata na području Kantona Sarajevo
14.11.2018. u 13:30
get url
text

Od početka godine u Bosnu i Hercegovinu stiglo je više od 22.000 migranata, podaci su o kojim je govoreno na današnjem sastanku Mevludina Halilovića, komesara Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, i direktora Službe za poslove sa strancima Slobodana Ujića, prenosi Anadolu Agency (AA).

Razgovarali su o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji, a vezano za povećani priliv i boravak migranata na području Kantona Sarajevo.

Ujić je upoznao Halilovića sa trenutnom situacijom povećanog priliva migranata u BiH te je istaknuto da je predmetom rada Službe od januara do danas bilo više od 22.000 migranata. Dodao je i da su smještajni kapaciteti za migrante na gornjoj granici popunjenosti, te da Služba za poslove sa strancima, zajedno sa drugim nadležnim institucijama i pored otežanih okolnosti, upravlja migracijama u BiH.

Ujić je posebno istakao dobru dosadašnju saradnju Službe sa MUP-a Kantona Sarajevo, gdje je u više navrata pružana asistencija pripadnika policije Kantona Sarajevo prilikom preduzimanja operativnih mjera i radnji iz nadležnosti Službe za poslove sa strancima. Dobra saradnja je rezultirala dobroj bezbjednosnoj situaciji, bezbjednosti građana i njihove imovine i malim brojem počinjenih prekršaja i krivičnih djela od strane migranata.

Na sastanku je dogovoren nastavak zajedničkog djelovanja i pružanja operativne podrške pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Službi za poslove sa strancima naročito po pitanjima očuvanja javnog reda i mira i bezbjednosti na području cijelog kantona sa naglaskom na privremeni prihvatni centar u Ušivku, te izmještanju migranata, koji se nalaze na javnim površinama, trgovima, urbanim dijelovima grada, u prihvatne centre.

Ujić je zahvalio Haliloviću i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti i dalje nastavljena. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.