U BiH mokar kolovoz, u višim predjelima snijeg ili led

objavljeno: 09.02.2018. u 08:17

U većem dijelu Bosne i Hercegovine kolovoz je pretežno mokar, dok u višim predjelima sjeverozapadne Bosne mjestimično ima snijega ili leda, a izdvaja se putni pravac Krnjeuša - Bosanski Petrovac.

Magla i niska oblačnost mjestimično smanjuju vidljivost. Izdvaja se šire područje: Bihaća, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Kupresa, Gruda, Posušja, Mostara, Čapljine, dijelove Kantona Sarajevo, kao i puteve u dolinama rijeka Save, Lašve i Bosne.

Iz BIHAMK-a vozače upozoravaju i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, a posebno se izdvajaju dionice: Jablanica - Prozor, Jajce - Banja Luka i Sarajevo - Foča. Apeluje se na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad - Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo.

Zbog aktiviranih klizišta izmijenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka - Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka - Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac - Drinjača.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-14.2 Resanovci - Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.