open-navfaktor-logo
search
Povoljna situacija
U BiH dosad stiglo više od 500.000 vakcina protiv koronavirusa
Deveta sjednica ministara za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj su razmatrane najaktuelnije teme u vezi s pandemijom COVID-19 održana je danas. 
27.05.2021. u 17:32
get url
text

Članovi konferencije razmotrili su trenutnu epidemiološku situaciju i konstatirali da je stanje izuzetno povoljno, posebno ima li se u vidu činjenica da je dvotjedni broj novozaraženih na 100.000 stanovnika pao ispod 75, što Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje čiji državljani imaju olakšan prelazak granica.

Situaciju povoljnom čini i sve veći broj vakcinisanih građana, odnosno činjenica da isporuke vakcina Bosni i Hercegovini teku kontinuirano. Do sada je u BiH ušlo više od 500.000 doza vakcina kroz COVAX i EU4HEALTH, donacije i direktnu nabavku.

Najviše doza stiglo je iz COVAX-a, a očekuju se i nove isporuke, kao i informacije o nastavku isporuka tokom ljeta i jeseni. Značajne isporuke očekuju se i kroz mehanizam Evropske unije, a u toku su i razgovori o mogućim državama unije koje su u mogućnosti da dio svojih vakcina prodaju Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.