Sin bivšeg njemačkog predsjednika Richarda von Weizsaeckera izboden je nasmrt dok je držao predavanja u berlinskoj bolnici u kojoj je radio kao glavni doktor, u srijedu je saopćila policija.

Uhapšen je 57-godišnji muškarac koji je u utorak navečer iskočio iz publike u klinici Schlosspark i nožem napao 59-godišnjeg Fritza von Weizsaeckera. Još jedan muškarac koji je pokušao zaustaviti napad ozbiljno je povrijeđen.

- Još ne možemo reći ništa o motivu napadača - istakao je portparol policije Michael Gassen, dodajući da osumnjičenog još ispituju.

Von Weizsaecker preminuo je na mjestu događaja uprkos tome što su mu kolege odmah pružile pomoć. Ugledni doktor bio je sin jednog od najcjenjenijih njemačkih predsjednika, koji je na čelu države bio od 1984. do 1994. Richard von Weizsaecker umro je 2015. u 94. godini.

Von Weizsaecker je studirao i radio u nekoliko bolnica i fakulteta u Njemačkoj i inostranstvu, među kojima su Medicinski fakultet Harvard u Bostonu i bolnicu u Cirihu u Švicarskoj. Njegova su područja bila interna medicina i gastroenterologija.