open-navfaktor-logo
search
Srbija
U Beogradu otvorena prva banka reproduktivnih ćelija
Donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine. Banka je značajna prije svega za one parove koji uz pomoć svojih ćelija ne mogu dobiti svoje potomstvo, ali i one koji boluju od nekih težih bolesti 
21.05.2019. u 15:19
get url
text

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici u Beogradu otvorena je prva banka reproduktivnih ćelija. Donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine.

 Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a navodi da će donorstvo biti dobrovoljno i da se neće plaćati.

 Dodaje da donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40. godine i žene od 21. do 34. godine te da moraju proći testove i preglede propisane pravilnicima.

- Postoje u pravilnicima striktne analize i procedure koje mora proći svaki donor od klasičnog pregleda, preko intervjua, psihološke i genetske procjene, laboratorijskih testova, analiza na spolno prenosive i tropske infektivne bolesti. Znači nitko neće moći biti donor, a da ne ispunjava sve te propisane uvjete - objašnjava Stefanović.

 Ističe da se osnivanjem banke proširuje krug osoba koji mogu sudjelovati u tim postupcima.

- Ljudi će moći biti i donori i darivatelji reproduktivnih ćelija i embriona, ali i njihovi primatelji - objašnjava Stefanović.

 Dodaje da je banka značajna prije svega za one parove koji uz pomoć svojih ćelija ne mogu dobiti svoje potomstvo, ali i one koji boluju od nekih težih bolesti koji dovode do gubitka reproduktivnih funkcija.

 - Bez obzira da li je to jedan supružnik ili su oba, oni će moći dobiti embrione ali naravno i oni koji boluju od nekih težih bolesti a koje dovode do gubitka reproduktivnih funkcija će moći dobiti ćelije ali će također moći da zamrznu svoja tkiva i eventualne jajne ćelije koje će koristiti, naprimjer, nakon liječenja - kazao je Stefanović.

 Dodao je da je zakonom predviđeno i da žene bez partnera u nekom trenutku mogu dobiti reproduktivne ćelije, prenosi RTS.

- Osnivanjem banke reproduktivnih ćelija tkiva i embriona dovršava se nešto što je započeto još prije deset godina i mi smo veoma sretni i ponosni što su Ministarstvo zdravlja i ministar Zlatibor Lončar uspjeli osnovati banku koja će raditi zarad dobrobiti građana Srbije - navodi Stefanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.