U Ixellesu je u crveno obojena bista generala Stormsa koji je učestvovao u kolonijalističku pohodima belgijskog kralja Leopolda II. Lokalni mediji javljaju da vlasti u Ixellesu namjeravaju ukloniti tu bistu. Brojne biste, spomenici i table s nazivima imena ulica koji nose ime kralja Leopolda II su proteklih dana u Belgiji obojeni u crveno.

Crvenom bojom obojena je i bista belgijskog kralja Baudouina i na njoj je napisano "odšteta". Protesti zbog rasizma i policijske brutalnosti u SAD-a prelili su se i izvan te zemlje, a u Belgiji je to pokrenulo rasprave o kolonijalnoj eri i zločinima koji su počinjeni u Kongu tokom belgijske kolonijalne vlasti u 19. stoljeću.

U Gentu je prošle sedmice u crveno obojena bista Leopolda II i na njoj je ispisana poruka "Ne mogu disati", što nedvojbeno aludira na vapaj Georga Floyda koji je upravo to govorio policajcu koji ga je brutalno hapsio.  U Belgiji je pokrenuta i kampanja za uklanjanje spomenika kralja Leopolda II koji je na čelu te zemlje bio od 1865. do 1909. godine.