open-navfaktor-logo
search
Austrija
U Beču se održavaju protesti "Pravda za Dženana i Davida"
Ovim protestima porodice stradalih Davida Dragičevića i Dženana Memića traže pravdu u potrazi za krivcima za njihovu smrt
12.05.2019. u 18:13
get url
text

Davor Dragičević i Muriz Memić danas su u Beču na protestima "Pravda za Davida i Dženana" poručili da neće odustati od traženja istine o stradanju njihovih sinova.

Mirne proteste koji su počeli u 17 sati šetnjom, organizovala je porodica ubijenog mladića Davida Dragičevića, prisutna je i porodica, u Sarajevu 2016. godine, stradalog Dženana Memića, otac Muriz i sestra Arijana, kao i advokat Ifet Feraget. Okupljeni građani pjevali su Davidovu pjesmu "Klinac iz geta", uzvikivali "Pravda" i "Austrijo hvala". 

-Dragi moj sine, dušo tatina, dragi naš Davide dušo naša, dragi naš Dženane dušo naša - 412. dan - počeo je svoje obraćanje Davor Dragičević kao i svaki put u Banjaluci. 

Rekao je da nije hranio sina da ga ubiju. 

-Ja ću vam naplatiti sve, idem do kraja, ubiti me ne možete, uradili ste to 18. marta 2018. godine - kazao je Dragičević.

Rekao je i da oprosta i zaborava nema, a ako ne bude moglo mirno i dostojanstveno - on ”zna kako može”. 

-Moja će biti zadnja - rekao je Davor Dragičević. 

Muriz Memić, Dženanov otac ispričao je da njegova borba traje tri godine i četiri mjeseca, a da bi za desetak dana trebalo da bude objavljena drugostepena presuda. Rekao je da će na dan objave presude organizovati proteste u Sarajevu, kao i da će u Sarajevu biti i protesti za Davida. 

-Davor i ja nećemo odustati - poručio je Memić i pozvao Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH da "pomete bandu". 

Suzana Radanović, Davidova majka u obraćanju okupljenim građanima rekla je "Stidi se Bosno, stidi se Hercegovino što dozvoljavaš da se pravda traži u Evropi, u Beču". 

Dvadesetjednogodišnji David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca, pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao. 

Od 26. marta prošle godine roditelji mladića i grupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja sa ciljem otkrivanja istine o ubistvu. Roditelji za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuju pripadnike MUP-a RS, te predstavnike institucija ovog entiteta. 

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević, Davidov otac, napustio je BiH nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane. Od tada se građani okupljaju u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje pale svijeće. Posmrtni ostaci Davida Dragičevića prema želji njegovih roditelja ekshumirani iz Banjaluke i ponovo sahranjeni u Austriji, u Wiener Neustadtu, gdje živi njegova majka. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.