open-navfaktor-logo
search
Pozitivni trendovi
U Banjoj Luci razmišljaju o liberalizaciji mjera: Od ponedjeljka će se uklopiti u odluke Štaba RS
Gradski štab za vanredne situacije u Banjoj Luci donio je danas odluku da će se od ponedjeljka 27. aprila u potpunosti uklopiti u mjere koje donese Štab za vanredne situacije na nivou RS-a.
24.04.2020. u 16:48
get url
text

Ocijenjeno je da su u Banjoj Luci primjetni pozitivni trendovi kada je u pitanju broj novozaraženih i oporavljenih, te da razmišljaju o liberalizaciji određenih mjera.

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da posebne mjere za Grad Banju Luku neće biti produžavane.

- Ono što donese Republički štab za vanredne situacije za period od 27. aprila, mi ćemo se u potpunosti uklopiti – istakao je Radojičić.

Naveo je da na snazi i dalje ostaje obustava javnog saobraćaja, te zabrana okupljanja na izletištima, kao i odluka o formiranju gradskih karantina, a od ponedjeljka će se pojačati kontrole u trgovinama, novim radnjama koje su počele ili treba da počnu sa radom, kao i kontrole u domovima za stare i nezbrinute.

Takođe, sljedeće sedmice počinje anketiranje u predškolskim ustanovama.

- Da vidimo koliki bi se broj djece pojavio, ako njihovi roditelji počnu da rade, a sve kako bi se organizovao rad sa djecom u minimalnim grupama – kazao je Radojičić.

Radojičić je komentarisao i najave iz Federacije BiH o zatvaranju karantina na granicama.

- S obzirom na najave u FBiH, ocijenjeno je da će to narušiti mjere u cijeloj BiH i sistem zaštite, jer ukoliko se različite mjere budu primjenjivale na različitim graničnim prelazima, to će stvoriti određene rupe u sistemu. Na to ne možemo uticati, samo smo informisani da se u drugom entitetu donijela takva odluka – kazao je.

On je danas naveo da je jedan radnik u vatrogasnoj jedinici na području Banje Luke pozitivan na koronavirus, te da će to dovesti do reorganizacije rada, ali neće uticati na redovno funkcionisanje službi.

Prema podacima Doma zdravlja Banja Luka, u gradu je 316 pozitivnih slučajeva na korona virus, a smanjen je broj pacijenata koji se javljaju u ambulantama sa respiratornim infekcijama.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović je izrazila bojazan da građani koji imaju određene tegobe, neće da se jave, te apelovala da sve da se jave ukoliko imaju bilo kakve simptome akutne respiratorne infekcije.

- Ovako mali broj može nam dati lažnu sliku – dodala je Todorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.