open-navfaktor-logo
search
Strašna greška 
U austrijskoj bolnici starcu amputirali pogrešnu nogu
Austrijska bolnica amputirala je pogrešnu nogu pacijenta, izjavili su iz klinike u četvrtak, navodeći da je za ovu tragičnu grešku, kako su je nazvali, kriv ljudski faktor.
21.05.2021. u 10:36
get url
text

Stariji pacijent bolovao je od mnogih bolesti, navodi se u izjavi klinike Freistadt u istoimenom gradu u blizini češke granice. Prethodne bolesti su mu zahvatile noge do te mjere da je lijevoj nozi bila potrebna amputacija.

- Duboko smo šokirani da je u utorak, 18. maja, uprkos standardima osiguranja kvaliteta, amputirana pogrešna noga 82-godišnjaka ... - naveli su iz klinike, dodavši da je pogreška primijećena tokom promjene zavoja u četvrtak jutro, piše The Guardian.

- Moramo otkriti kako se mogao dogoditi ovaj neuspjeh, ova greška. Želio bih se ovdje javno izviniti - kazao je medicinski direktor klinike Norbert Fritsch na konferenciji za novinare.

Austrijski Heute izvijestio je da pacijent u početku nije primijetio ovu strašnu pogrešku zbog svoje bolesti.

Čini se da je greška napravljena neposredno prije operacije, kada je označena noga koja je trebala biti amputirana, rekli su iz klinike.

- Nažalost, greška u kojoj je odstranjena desna noga umjesto lijeve dogodila se usljed niza nesretnih okolnosti - navode iz klinike. Dodaju da se istražuje šta se dogodilo i da će preispitati svoje standarde.

Pacijentu je ponuđena psihološka pomoć. Ovaj starac i dalje mora biti podvrgnut drugoj operaciji uklanjanja lijeve noge do sredine bedara. Ta operacija je planirana uskoro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.