open-navfaktor-logo
search
Nestala uz cestu
U Australiji pronađena radioaktivna kapsula koja je očajnički tražena
U Australiji je pronađena nestala malena radioaktivna kapsula, piše BBC. Kapsula je nestala prošle sedmice, a s obzirom na to da je velika osam puta šest milimetara, rečeno je da se traži igla u plastu sijena.
01.02.2023. u 09:12
get url
text
Radijacija

Kapsulu je izgubila rudarska firma Rio Tinto i to uz 1.400 kilometara dugu cestu na zapadu kontinenta.

Državne vlasti podigle su uzbunu upozoravajući stanovnike na prisutnost širenja zračenja u južnom dijelu države, uključujući sjeveroistočna predgrađa Pertha, u kojem živi oko dva miliona ljudi. Kapsula je stavljena u paket 10. januara, a poslovni saradnik rudnika ju je 12. januara pokupio iz Rio Tintovog rudnika Gudai-Darri.

Vozilo je provelo četiri dana na putu i stiglo je u Perth 16. januara, ali je istovareno za pregled tek 25. januara - kada je otkriveno da je kapsula nestala.

- Nakon otvaranja paketa otkriveno je da je mjerač razbijen, da nedostaje jedan od četiri vijka, a također nedostaju i sam izvor i svi vijci na mjeraču - saopćio je Odjel za vatrogasne i hitne službe (DFES).

Vjeruje se da su jake vibracije uzrokovane neravnim cestama oštetile paket pomaknuvši montažni vijak koji ga je držao na mjestu.

Stručnjaci su upozorili da cezij-137 može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt s njim: opekotine kože od bliskog izlaganja, radijacijsku bolest i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvjesno duže izloženi.

Radiation Services, kompanija koja pruža savjete o zaštiti od zračenja, kaže da bi jednosatno stajanje unutar jednog metra od kapsule rezultiralo zračenjem oko 1.6 milisiverta (mSv), kao približno 17 standardnih rendgenskih snimaka pluća. Uzimanje kapsule u ruku uzrokovalo bi ozbiljno oštećenje prstiju i okolnog tkiva.

Ivan Kempson, vanredni profesor biofizike sa Univerziteta Južne Australije, rekao je da bi najgori scenarij bio da znatiželjno dijete uzme kapsulu i stavi je u džep.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.