open-navfaktor-logo
search
Otplata kredita
U augustu prošle godine odobreno najviše zahtjeva za moratorij, "posebne mjere" još traju
Mnogi građani Bosne i Hercegovine koji imaju kreditna zaduženja bili su pogođeni pandemijom koronavirusa na način da je ona utjecala na njihovu mogućnost vraćanja kredita, budući da su im bila smanjena primanja ili su ostajali bez posla. Ni firme nisu bile pošteđene gubitaka.
10.10.2021. u 20:43
get url
text

Banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva, ili kako ih u Agenciji za bankarstvo nazivaju - subjekti bankarskog sistema, primjenjuju privremene mjere za oporavak od negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom, te su oni mogli odobravati moratorij na isplatu kredita, ali i druge posebne mjere.

Zahtjevi za moratorij, kako nam je pojašnjeno iz Agencije, mogli su se podnijeti do 30. juna ove godine, a za ostale posebne mjere to se može učiniti do kraja ove godine.

- Posebne mjere su odobravane fizičkim licima sa smanjenim primanjima domaćinstva, neovisno o primanjima klijenata subjekata bankarskog sistema (SBS). U slučaju pravnih lica, SBS vrše analizu i odobravaju posebne mjere ukoliko utvrde da je došlo do pogoršanja kreditne sposobnosti klijenta, što utječe na uredno izmirenje obaveze (naprimjer smanjenje prihoda, povećanje cijena robe i usluga koje koriste u redovnom procesu rada, privremeno zatvaranje poslovnog objekta i slično) – naveli su iz Agencije.

Odobravanje olakšica

Odlukama Agencije o privremenim mjerama koje SBS primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19 utvrđene su mjere sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom. One se, između ostalog, odnose na odobravanje olakšica fizičkim ili pravnim licima čiji su prihodi, odnosno izvori za otplatu značajno smanjeni kao posljedica utjecaja pandemije i time je otežano, onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema SBS.

Banke, mikrokreditne organizacije i lizing društva su na osnovu zaprimljenih zahtjeva za odobrenje posebnih mjera, izvršene kreditne analize, procjene budućih novčanih tokova, kao i ostalih elemenata utvrđivale usklađenost zahtjeva sa odlukama Agencije o privremenim mjerama koje SBS primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom. Drugim riječima, onima koji su ispunjavali sve uvjete, moratorij na kredit je većinom odobren, ali dešavalo se i da takav zahtjev bude odbijen.

- U određenim slučajevima nisu bile utvrđene ili dokumentovane okolnosti po kojima bi subjekti bankarskog sistema mogli odobriti zahtjev. Dio zahtjeva koji nisu prihvaćeni odnosio se i na klijente čije poteškoće nisu isključivo u vezi s pandemijom, te iz tog razloga nisu mogli biti obuhvaćeni privremenim mjerama – istakli su iz Agencije.

Aktivan iznos izloženosti obuhvaćen nekom od posebnih mjera u bankama sa 31. augustom 2021. godine iznosi 500,3 miliona KM ili 3,1 posto u ukupnom kreditnom portfoliju.

- Ukupan iznos kreditnog portfolija pravnih lica koji je trenutno obuhvaćen nekom od aktivnih mjera je 473,8 miliona KM ili 5,6 posto kreditnog portfolija pravnih lica, dok portfolijo stanovništva pod aktivnim mjerama iznosi 26,4 miliona KM ili 0,4 posto kreditnog portfolija stanovništva.

Najviše zahtjeva u augustu 2020.

Poređenja radi, na 31. decembar 2020. godine, jedna milijarda KM ili 6,7 posto od iznosa ukupnih kredita banaka je bilo obuhvaćeno nekom od aktivnih mjera propisanih Odlukom o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih koronavirusom.

VEZANI TEKST - Mahmuzić: Svi koji ispunjavaju uvjete za moratorij, a banke im ne odobravaju, neka se obrate Agenciji

- Ukupan iznos kreditnog portfolija pravnih lica koji je bio obuhvaćen nekom od aktivnih mjera je 892,5 miliona KM ili 11,2 posto kreditnog portfolija pravnih lica, dok je portfolijo stanovništva pod aktivnim mjerama iznosio 133,7 miliona KM ili 1,8 posto kreditnog portfolija stanovništva. U augustu 2020. godine zabilježeno je najveće učešće odobrenih mjera, i to 22 posto u odnosu na ukupni kreditni portfolijo sa krajem 2019. godine – dodali su.

Iz Agencije su kazali kako se sa ukidanjem mjera koje su otežavale poslovanje i normalizacijom dijela ekonomskih aktivnosti, povećava i broj klijenata koji odustaju od moratorija ili druge posebne mjere na osnovu vlastite procjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.