open-navfaktor-logo
search
Turska
U Ankari obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici: Moramo biti jaki da se katastrofa ne ponovi
Turska radi na izgradnji mira među narodima u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Da je onomad Turska imala današnju snagu i liderstvo, ova katastrofa se sigurno ne bi ni dogodila u Bosni i Hercegovini, kazao je ambasador BiH u Ankari Bakir Sadović
11.07.2019. u 13:55
get url
text

Prigodnim skupom u glavnom gradu Turske u Ankari obilježena je 24. godišnjica genocida u Srebrenici i odana počast nevinim žrtvama, javlja Anadolu Agency (AA). 

Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Parku “Alija Izetbegović“ u općini Kecioren organizirale su ta općina i ambasada Bosne i Hercegovini u Ankari. Ambasador BiH u Ankari Bakir Sadović istakao je kako je genocid u Srebrenici bolan događaj za narod u BiH i sve muslimane. Sadović je kazao kako je ovaj datum određen kao dan sjećanja na sve šehide, te je dodao da žrtve, šehidi i njihove porodice ne smiju biti zaboravljeni, a da BiH mora biti jaka da joj se takva katastrofa ne bi više nikada ponovila. 

-Turska radi na izgradnji mira među narodima u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Da je onomad Turska imala današnju snagu i liderstvo, ova katastrofa se sigurno ne bi ni dogodila u Bosni i Hercegovini - kazao je Sadović. 

Zastupnik turskog parlamenta iz Ankare Emrullah Isler istakao je da je genocid u Srebrenici barbarski zločin u kojem su ubijene hiljade muslimana u srcu Evrope i pred očima cijelog svijeta.  Ističući kako su muslimanske regije mete brojnih napada, Isler je kazao kako se jedan od najvećih takvih napada dogodio prije 24 godine u Bosni.

-Turska mora biti jaka, jer kada smo jaki na Balkanu i na Bliskom istoku će biti mir - poručio je Isler.

{$galerijaFotografija}

Načelnik općine Kecioren Turgut Altinok kazao je da je turski narod u srcu osjećao veliku bol tokom agresije na BiH. 

-U Bosni, u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, u srcu Evrope i na pragu 21. stoljeća se dogodio genocid i humanitarna katastrofa - kazao je Altinok koji je dodao da je prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović imao veliku zaslugu što danas Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive u miru. 

Nakon obraćanja, prisutni su položili cvijeće na Spomenik srebreničkim šehidima. 

Ankara obilježila godišnjicu genocida u Srebrenici - 11. 7. 2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.