open-navfaktor-logo
search
Odavanje počasti
U Ambasadi Palestine u BiH otvorena knjiga žalosti povodom smrti Saeba Erekata
Povodom smrti Saeba Erekata, generalnog sekretara Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i glavnog palestinskog pregovarača, u Ambasadi Države Palestine u Bosni i Hercegovini otvorena je knjiga žalosti.
12.11.2020. u 13:12
get url
text

Građani već dolaze i upisuju se u knjigu žalosti, poručujući kako je Erekat bio vrlo važna ličnost za palestinski narod i borbu Palestine za slobodu i nezavisnost. Predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH Majed Maarouf bio je među prvima koji su se upisali u knjigu žalosti, istakavši da gubitkom dr. Erekata palestinski narod osjeća duboku bol i tugu.

- Saeb Erekat nije bio običan čovjek za palestinski narod. On je bio borac koji je na sebe preuzeo veliku obavezu. Nije lako voditi pregovarački tim sa neprijateljem. Tu je bio na udaru prijatelja i neprijatelja koji su mu prigovarali. Međutim, sav palestinski narod zna šta je radio Saeb Erekat, a dokaz tome je da, i pored korone koja vlada svijetom, njegova dženaza je bila službeno u Ramallahu i onda u Jerihonu i svi su tužni zbog njegovog odlaska. Erekat se razbolio prije skoro 20 dana, prebačen je u bolnicu i tada je sav palestinski narod preko socijalnih medija molio za njegov oporavak. Međutim, sudbina je ovako htjela. Njegova dženaza je bila na isti dan kad je palestinski narod i palestinsko rukovodstvo obilježavalo 16. godišnjicu preseljenja simbola palestinskog naroda Yassera Arafata - kazao je Maarouf.

Istakao je također kako se uprkos smrti Saeba Erekata nastavlja borba Palestinaca sve do ostvarenja nezavisne države Palestine.

- Palestinski narod nikad neće odustati od svojih legitimnih prava da ostvari nezavisnu palestinsku državu na tlu Palestine sa glavnim gradom časnim Jerusalemom. To je naša obaveza prema našem rukovodstvu i našim šehidima, da nastavimo isti put i da gradimo mir na Bliskom istoku, gdje ćemo živjeti u dobrim odnosima sa našim susjedima - rekao je Maarouf.

Ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora istakao je da smrt Saeba Erekata predstavlja veliki gubitak za palestinski narod.

- Palestinci osjećaju veliku bol zbog gubitka gospodina Erekata. Međutim, palestinski narod nakon svakog gubitka u stanju je da se oporavi budući da imamo veliki broj lidera, vođa i boraca koji će nastaviti njegovu borbu. Ono što povećava našu tugu u ovom momentu jeste da se njegova smrt poklopila u isto vrijeme sa godišnjicom smrti našeg velikog lidera šehida Yassera Arafata - kazao je ambasador Namoora.

Naglasio je da će palestinski narod hrabro i odlučno svakako nastaviti borbu koju su do sada vodili njihovi lideri kao što su Erekat i Arafat.

- Najveće priznanje i odanost koje možemo pokazati našim velikim liderima i šehidima Yasseru Arafatu i Saebu Erekatu jeste da nastavimo njihovim putem do ostvarenja nezavisne palestinske države sa glavnim gradom Jerusalemom - rekao je Namoora.

Istaknuti palestinski političar Saeb Erekat preminuo je u utorak u izraelskoj bolnici, nakon višesedmične borbe s koronavirusom. Erekat je umro u bolnici Hadassah Ein Kerem. Zdravstveno stanje mu se pogoršalo nakon što je prošlog mjeseca zaražen koronavirusom. Odranije je 65-godišnji Erekat imao hroničnih respiratornih problema, posebno od 2017. godine kada je u SAD-u podvrgnut i transplantaciji pluća.

Erekat je učestvovao u pregovorima u Washingtonu od 1992. do 1993. godine, a za šefa palestinske pregovaračke delegacije imenovan je 1994. godine. Bio je prvi ministar lokalne uprave u prvoj vladi koju je formirala Palestinska nacionalna vlast koju je vodio Yasser Arafat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.