U akciju "Zadruga" uključila se i SIPA: Pretresi u Visokom, Vitezu, Goraždu i Sarajevu

objavljeno: 14.02.2018. u 15:14

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provode danas opsežnu operativnu akciju kodnog naziva "Zadruga", zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i zloupotreba službenog položaja, propisanih KZ FBiH, saopćeno je iz SIPA-e.

- Aktivnosti se provede po naredbama Kantonalnog suda Sarajevo u saradnji sa službenicima Porezne uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz pružanje pomoći policijskih službenika MUP-a ZDK, MUP-a KS, MUP-a SBK i MUP-a BPK. Trenutno se pretresaju tri pravna lica na četiri lokacije na području Viteza, Visokog, Goražda i Sarajeva, s ciljem pronalaska materijalnih tragova i dokaza koji će biti korišteni u krivičnom postupku - naveli su iz ove policijske agencije.

Nakon što budu okončane operativne mjere i radnje na spomenutim lokacijama, predviđeno je da se u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenih obavi kriminalistička obrada odgovornih osoba.

- Imajući u vidu da su operativne aktivnosti još u toku, o detaljima akcije javnost će biti naknadno informisana - saopćili su iz SIPA-e.

VEZANI TEKST - Nastavlja se akcija "Zadruga", u toku pretresi na nekoliko lokacija

U dosadašnjem toku ove akcije ukupno je privedeno na saslušanje više od 30 osoba osoba, a desetero ih je smješteno u pritvor.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je 12. februara izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv dvije osobe, te dvije firme zbog sumnje da su počinile krivično djelo pranje novca u iznosu od skoro 52 miliona KM, potvrđeno je iz ove policijske agencije. 

VEZANI TEKST - Kako su navodnim zapošljavanjem studenata supružnici Đalić oprali 40 miliona KM