open-navfaktor-logo
search
MUP RS-a
U akciji "Transporter" pronađeno 303 kilograma skanka, oduzeta i skupocjena auta
Policijski službenici MUP-a RS-a su u okviru akcije "Transporter" pronašli i oduzeli 303 kg opojne droge skank, a privremeno je oduzeto više skupocjenih automobila.
17.11.2021. u 08:34
get url
text

VEZANI TEKST - MUP RS-a pronašao veću količinu droge u akciji "Transporter"

Osam od devet uhapšenih u ovoj akciji sprovedeno je rano jutros u Tužilaštvo BiH. Za jednom osobom se još traga. U akciji "Transporter" obavljeni su pretresi na više od 20 lokacija u BiH.

Ova grupa se sumnjiči da je počinila krivična djela organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, saopćio je jutros MUP RS-a.

U akciji "Transporter" učestvuju pripadnici SIPA-e i MUP-ovi Sarajevskog i Tuzlanskog kantona, te policijski službenici Uprave kriminalističke policije, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, te policijskih uprava Banja Luka, Prijedor, Bosanska Gradiška i Istočno Sarajevo, dok se sve aktivnosti sprovode po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Tužilaštva BiH, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest uhapšenih u akciji "Transporter", saopćilo je jutros Tužilaštvo BiH.

Mjere pritvora bit će predložene zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga, kako sa područja Zapadnog Balkana prema zemljama EU-a, tako i sa područja zemalja EU-a prema BiH i zemljama regiona.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju u zemljama regiona, narušavajući sigurnost građana i vladavinu prava.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se instituciji Europola, na saradnji u ovoj složenoj operaciji, kao i partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama u zemljama regiona i policijskim agencijama koje su realizovale akciju na području oba entiteta u BiH, uključujući MUP RS-a, SIPA-u, MUP TK i MUP KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.