open-navfaktor-logo
search
Održana vježba
U akciji profesionalci iz Tuzle i Srbije: Spašavanje nakon zemljotresa, velike saobraćajne nesreće...
U Kampusu Univerziteta u Tuzli i Panonskim jezerima danas je održana vježba u kojoj su učešće uzeli profesionalci u oblasti zaštite i spašavanja iz Tuzle i Sremske Mitrovice.
09.09.2022. u 17:06
get url
text
Vježba u Tuzli
Vježba u Tuzli

- Mi smo ušli u grupaciju zemalja koje imaju pravo konkurirati na IPA fondove i upravo je to najveći uspjeh. Uvjet za realizaciju bila je prekogranična saradnja i našli smo partnere u Sremskoj Mitrovici, u Srbiji, i osvojili 517 hiljada eura za opremanje službi zaštite i spašavanja i troškove same vježbe - kaže gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Projekat pod nazivom CoPRIS provodi se u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), a vježbu su organizirali Grad Tuzla, Crveni križ grada Tuzle, Vodoprivredno drustvo Galovica iz Sremske Mitrovice i Ronilački klub Sremska Mitrovica.

- Mi sada imamo specijalnu jedinicu za zaštitu i spašavanje, koja okuplja različite službe pri javnim preduzećima i ustanovama - dodao je Imamović.

Pomoćnik gradonačelnika Tuzle za Službu civilne zaštite Slavko Stjepić rekao je da je u sklopu projekta nabavljeno terensko vozilo, veća količina opreme i dva čamca, kao i unifiorma za specijalnu jedinicu.

- Specijalna jedinica okuplja naše ljude pozicionirane u raznim službama za zaštitu i spašavanje. Tu su ljudi iz Hitne pomoći, Profesionalne vatrogasne jedinice, Komunalca, Vodovoda, Crvenog križa i Veterinarske stanice i oni treba da djeluju u najsloženijim situacijama prirodnih nesreća. Na raspolaganju im je oprema za spašavanje iz ruševina, na vodi ili sa vode, oprema za gašenje ekstremnih požara... - rekao je Stjepić.

Na današnjoj vježbi predstavljena su četiri događaja, i to spašavanje iz srušenih zgrada nakon zemljotresa, spašavanje nakon teške saobraćajne nesreće, zaštitu zemljišta od izlivanja vode i vađenje materijala iz vode nakon klizišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.