open-navfaktor-logo
search
Boravila i u BiH
U 92. godini preminula Sadako Ogata, bivša dužnosnica UN-a za izbjeglice
Sadako Ogata je 1991. godine imenovana kao prva žena na funkciji visokog predstavnika bavila se izbjegličkim krizama u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi devedesetih, a tokom rata posjećivala je Sarajevo i ostale dijelove Bosne i Hercegovine
29.10.2019. u 09:44
get url
text

Bivša visoka predstavnica za izbjeglice UN-a japanski akademik i diplomata, Sadako Ogata preminula je u 92. godini života, prenosi BBC.

Sadako Ogata je 1991. godine imenovana kao prva žena na funkciji visokog predstavnika bavila se izbjegličkim krizama u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi devedesetih, a tokom rata posjećivala je Sarajevo i ostale dijelove Bosne i Hercegovine.

Sadako Ogata radila je na nekim od najvećih kriza za vrijeme svog službovanja od 1991. do 2000. godine. Izazovi su uključivali i pomoć kurdskim izbjeglicama koje su izbjegle iz Iraka nakon Zaljevskog rata 1991. i rata na Balkanu.

Bila je poznata po svojoj velikoj strasti u radu na zaštiti "bespomoćnih i otuđenih".

Rođena je 1927. godine u Tokiju. Bila je i praunuka bivšeg japanskog premijera Tsuyoshija Inukaija, koji je ubijen 1932. godine u pokušaju državnog udara. Živjela je i studirala u inostranstvu, magistrirala sa Univerziteta Georgetown u Washingtonu i doktorirala na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju. Prije nego što se pridružila UN-u, bila je akademik, obavljala je dužnost dekana fakulteta stranih studija Univerziteta Sophia u Tokiju 1989. godine, gdje je bila profesorica od 1980. godine.

- Moja briga je uvijek bila usmjerena na pružanje sigurnosti izbjeglicama i pružanje im prilika da vode sretnije živote - rekla je.

- Bila je brižna osoba - rekao je Johan Cels, uposlenik UNHCR-a za Japan Times, dodajući da je „Prvo slušala glasove izbjeglica, a potom pregovarala s lokalnim političkim liderima."

Ogata je u svojoj knjizi "Burna decenija - suočavanje sa izbjegličkom krizom 1990-ih" opisala desetljeće provedeno u UNHCR-u kao razdoblje stalnih humanitarnih kriza u kojima je "UNHCR djelovao poput vatrogasnih brigada po svim svjetskim kontinentima."

U posljednjoj posjeti BiH boravila je 2012. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.