open-navfaktor-logo
search
Moskovski zoo
U 84. godini uginuo Hitlerov omiljeni aligator
Aligator koji je preživio Drugi svjetski rat, koji je važio za jednu od omiljenih životinja Adolfa Hitlera, uginuo je u moskovskom zoološkom vrtu u 84. godini života, piše Russia Today.
24.05.2020. u 08:40
get url
text

- Uginuo je Saturn, naš aligator iz Mississippija - saopćili su iz moskovskog zoološkog vrta.

Vjeruje se da je ovaj reptil imao 84 godine, što je prilično impresivan podatak, s obzirom da životni vijek mississippijskih aligatora traje između 30 i 50 godina.

Kako piše RT, ovaj aligator se izglegao 1936. godine u Sjedinjenim Američkim Držvama, nakon čega je poklonjen zoološkom vrtu u Berlinu, gdje je tih godina čest gost bio Adolf Hilter.

Pojedini historičari tvrde kako je aligator Saturn bio dio Hitlerove lične kolekije, dok drugi pišu kako ga je Hitler samo favorizovao u odnosu na ostale životinje u zoološkom vrtu.

I zoološki vrt u Berlinu bio je meta bombardovanja 1943. godine. Jedna od bombi pogodila je akvarij u kojem su bili smješteni krokodili i aligatori, mnogi su tada ubijeni, no Saturn je preživio.

Šta je s njim bilo u naredne tri godine, nije poznato, ali su ga 1946. godine, godinu nakon Njemačke kapitulacije, pronašle britanske snage i predale Sovjetskom Savezu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.