open-navfaktor-logo
search
Femicid
U 13 bh. gradova sutra najavljeni protesti pod nazivom "Naš bol je vaš sram" zbog ubistva žena
Preko udruženja, organizacija i grupa posvećenih osnaživanju žena i nihovih prava pozvane su žene iz cijele Bosne i Hercegovine da se priključe protestima koji se nakon Srbije i Kosova, održavaju u 13 bosanskohercegovačkih gradova pod nazivom "Naš bol je vaš sram".
13.10.2022. u 20:06
get url
text

Naime, ovaj protest su pokrenule žene iz Srbije i sa Kosova, a u BiH se održava sutra, 13.10.2022. godine, u 15 sati i nema zvaničnog organizatora.

Inicijativa Nisam tražila je jedan od kanala kojim se prenose informacije o samoorganizaciji žena u svim lokalnim zajednicama širom države pa tako i o ovom protestu. U objavi navode:

- Ove sedmice ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubojica nije odmah uhvaćen. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. ubijeno je više od šezdeset žena. Koliko njih je izgubilo život u tišini, to ni ne znamo. Zajedno, tu smo da kažemo - dosta! Dosta terora nad ženama! Dosta nijemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta. Nije se desila porodična tragedija, već ubistvo. Nije nesretan slučaj, već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.

Kao jedan od razloga zbog kojeg se održavaju protesti u objavi se navodi i to da žene više ne žele da šute, već da stoje solidarno jedna uz drugu kako ni jedna žena više ne bila žrtva femicida.

- Femicid ne poznaje granice. On ne zna za dob, boju kožu, vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mjesto stanovanja. Na svakom dijelu planete, kako nekad tako i sad, muškarci nasilnici ženama poručuju "dobre ste samo ako ste mrtve". A mi kažemo: "Nijedna više!" Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini – stoji u pozivu na proteste.

Kako navode u objavi, njihovi zahtjevi su da se uvede pravna definicija femicida, da se femicid uvede kao krivično djelo u sve zakoneske i podzakonske akte, da se hitno usklade krivični zakoni sa Istanbulskom konvencijom i revidira kaznena praksa. Dalje zahtijevaju osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole, kao i dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Priključujući se ženama Srbije i Kosova koje su pokrenule ovaj vid traženja prava, za sutra u 15 sati su najavljeni protesti u 13 bh. gradova: Bihaću, Banjoj Luci, Gračanici, Tuzli, Sarajevu, Zenici, Stocu, Mostar, Konjicu, Goraždu, Prijedoru, Brčkom i Bijeljini.

Borba žena na Kosovu se isplatila jer je Vlada Kosova nakon protesta usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim se pooštravaju kazne za krivična djela silovanje, seksualno zlostavljanje i nasilje u porodici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.