VEZANI TEKST - Sarajevo: Spomenik kralju Tvrtku tokom noći postavljen kod Predsjedništva BiH

Međutim, Općina Centar izdala je privremenu dozvolu za korištenje javne površine, koja istječe krajem septembra, a o svemu se oglasila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Kako je pojasnila u saopćenju za javnost, da je kojim slučajem čekala na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika, on ne bi bio postavljen nikada jer je Komisija odbila tri ranije predložene lokacije.

- Angelina Ošap Gačanović, članica Komisije, nekoliko puta javno je istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen.

Budući da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez Angelininog glasa, bila sam svjesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao.

Zato sam došla na ideju da od načelnika općine tražim zauzimanje javne površine kako bi organizovala "Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi - Kralj Tvrtko I Kotromanić" i kako bi izložila bistu kralja – navela je Karić.

Dodala je kako joj je uzor u toj ideji bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je isto tako postavljen kao izložba. I nikada više nije pomjeren.

- Saglasnost sam u skladu sa zakonom i dobila. Kako sam dobila, tako ću uz podršku Općine i produžiti. Namjeravam tražiti da se saglasnost produžava, do nekih boljih vremena.

VEZANI TEKST - Gradonačelnica Karić otkrila zašto je spomenik kralju Tvrtku postavljen noću

Sigurna sam da će naš Tvrtko ostati tu zauvijek, a 25 tona nije lagano, čak i da ga neko pomisli skloniti.

Postavljanje spomenika je uspjeh i to niko neće baciti u sjenu. Naredni korak gradske uprave je raspisivanje javnog poziva za finansiranje monografije o bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Borim se koliko mogu i kako mogu, a građani su moja najveća snaga. Tvrtko ostaje - saopćeno je.

Spomenik Tvrtku I Kotromaniću postavljen je tokom noći na dan potpisivanja povelje Kulina Bana.